vineri

26 aprilie, 2024

30 octombrie, 2023

După primele nouă luni ale acestui an, chinezii au ajuns a patra naționalitate care ajung în Statele Unite traversând periculoasa junglă Darien, după cei proveniți din Venezuela, Ecuador și Haiti, potrivit autorității de imigrație din Panama.

Solicitanții de azil chinezi intervievați de Associated Press, spun că încearcă să scape de un regim politic din ce în ce mai opresiv și de persectivele economice sumbre.

Datele reflectă de asemenea o înmulțire a migranților la granița dintre Mexic și SUA – asiatici, sud-americani și africani – luna septembrie din acest an fiind cea de a doua din anul 2023 după numărul de migranți ilegali înregistrați în SUA.


Controlul strict al frontierelor cauzat de pandemie și politica zero-Covid a Chinei au stopat temporar exodul chinezilor care crescuse dramatic în 2018, an în care constituția chineză a fost modificată pentru ca președintele Xi Jingping să poată rămâne în funcție atât timp cât își dorește.

În prezent fluxul migrator a fost reluat, economia chineză nereușind să revină la nivelul pre-pandemic, în timp ce șomajul în rândul tinerilor rămâne foarte ridicat. Organizația Națiunilor Unite estimează că China va pierde 310.000 de locuitori din cauza emigrației în acest an, comparativ cu 120.000 în 2012.

 „Acest val de emigrare reflectă disperarea tinerilor din China”, spune Cai Xia, redactor-șef al site-ului de comentarii online Yibao și fost profesor la Școala Centrală de Partid a Partidului Comunist Chinez din Beijing.

„Și-au pierdut speranța în viitorul țării lor”, spune Cai, care locuiește acum în SUA.


„Printre imigranți sunt cei educați și needucați, lucrători cu gulere albe, precum și proprietari de mici afaceri dar și cei proveniți din familii sărace”, explică fostul profesor chinez.

Cei care nu pot obține o viză găsesc alte modalități de a fugi din cea mai populată țară din lume. Mulți se prezintă la granița dintre SUA și Mexic pentru a cere azil. Patrulele poliției americane de frontieră au arestat peste 22.000 de chinezi pentru trecerea ilegală a graniței din ianuarie până în septembrie 2023, de 13 ori mai mulți ca în aceeași perioadă din 2022. Cea mai aglomerfată lună a afost septembrie, cu peste 4.000 de chinezi arestați pentru trecerea frauduloasă a graniței, creștere de 70% față de august. În marea lor majoritate sunt adulți singuri.

Cea mai populară rută către SUA trece prin Ecuadoar, țară care nu solicită vize pentru cetățenii chinezi. Aici ei se alătură grupurilor de sud-americani pentru a merge spre nord prin jungla Darien din Panama, cândva impentrabilă, traversând mai multe țări din America Centrală, înainte de ajunge la granița de Sud a Statelor Unite. Ruta este atât de cunoscută încât a primit propriul nume în chineză: a merge în linie sau „zouxian”.

Numărul lunar de migranți chinezi care traversează Darién a crescut treptat, de la 913 în ianuarie 2013 la 2.588 în septembrie 2023. În primele nouă luni ale acestui an, autoritățile de imigrație din Panama au înregistrat 15.567 de cetățeni chinezi care traversau Darién. Pentru comparație, 2.005 de chinezi au călătorit prin pădurea tropicală în 2022 și doar 376 între 2010 și 2021.

Pe platformele de socializare chinezești sunt prezentate nu numai clipuri video de orientare pe teren ci și ghiduri pas cu pas a călătoriei din China până în SUA, inclusiv cu sfaturi despre ce trebuie pus în bagaj, unde se găsesc ghiduri turistice și de supraviețuire pentru marșul prin pădurea tropicală, care sunt hotelurile recomandate pe traseu, care este mita pentru polițiștii din diferitele țări și ce trebuie făcut când întâlnești ofițeri de imigrație în SUA.

Aplicațiile pentru traduceri online permit migranților să navigheze singuri prin America Centrală, chiar dacă nu vorbesc spaniolă sau engleză. Costul unei călătorii poate varia de la câteva mii, la zeci de mii de dolari, achitată din economiile familiei sau chiar cu împrumuturi online.

„Rata șomajului în China este foarte mare. Oamenii nu-și mai găsesc de lucru”, spune Xi Yan, un scriitor chinez, care încearcă și el să primească azil. „Pentru proprietarii de afaceri mici, e foarte greu pentru că nu-și mai pot susține activitatea”.

Migranții chinezi au avut o rată de acordare a azilului de 33% în anul fiscal 2022, comparativ cu 46%, rata medie pentru toate naționalitățile, potrivit unui institut al Universității din Syracuse.

În luna septembrie, 98% dintre înregistrările cetățenilor chinezi în SUA pentru trecerea ilegală a frontierei s-au petrecut în regiunea San Diego. Mulți migranți care au vorbit cu AP nu și-au dat numele complet de teamă să nu atragă atenția asupra cazurilor lor. Unii au spus că au venit din motive economice și au plătit între 300.000 și 400.000 de yuani (41.000 – 56.000 USD) pentru călătorie.

În ultimele săptămâni, migranții chinezi au umplut tabere improvizate în deșertul California, în timp ce așteaptă să se predea autorităților americane pentru a depune cereri de azil.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: