miercuri

17 aprilie, 2024

10 aprilie, 2019

Administraţia Prezidenţială a câştigat în instanţă repunerea în funcţie a generalului Nicolae Ciucă (foto) în funcţia de şef al Statului Major al Apărării (SMAp) – Curtea de Apel București a respins definitiv suspendarea decretului emis de şeful statului.

„Admite recursul declarat de recurentele-pârâte Administraţia Prezidenţială în nume propriu şi în calitate de reprezentantă a Preşedintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis împotriva Sentinţei nr. 16 din data de 31 ianuarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a VIII a Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează în parte sentinţa atacată şi rejudecând, admite excepţia inadmisibilităţii şi respinge cererea de suspendare a Decretului nr. 1331/28.12.2018 ca inadmisibilă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate, astfel cum a fost îndreptată şi ale încheierilor premergătoare. Respinge recursul formulat impotriva Încheierii de îndreptare a erorii materiale din data de 31 ianuarie 2019, ca nefondat”, se arată în minuta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, citată de Mediafax.

Disputa dintre palate privind controlul Armatei

Ministrul Gabriel Leș, care nu îl susține pe Nicolae Ciucă pentru un nou mandat, a propus CSAT numirea în această funcție a generalului Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană.


Potrivit legii, mandatul Șefului de Stat Major este de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Numirea în funcție este făcută de șeful statului, la propunerea ministrului Apărării.

Poziția de Șef al Statului Major poate fi ocupată de unul dintre comandanții celor 3 arme din România: Marină, Aviație și Terestră – situație în care generalul Scarlat, propunerea ministrului Apărării, nu se află în acest moment.

Mandatul lui Nicolae Ciucă expira la data de 31 decembrie.

Pe 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă.

Procesele declanșate de MApN și cauzele pierdute deja


În decembrie 2018, MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) două acţiuni în contencios administrativ care vizau decretul prezidențial prin care mandatulgeneralului Nicolae Ciucă era prelungit cu un an, atât cât permite legea.

Cele două acțiuni cereau suspendarea, respectiv anularea decretului prezidențial.

CAB a suspendat decretul, pe 31 decembrie, astfel încât generalul Ciucă a pierdut funcția, conducerea Armatei fiind preluată de Laurian Anastasof, numit în aceeași zi, de către ministrul Apărării, Gabriel Leș, locțiitor al șefului Statului Major.

Miercuri, 0 aprilie, CAB a respins definitiv cererea de suspendare înregistrată de minister, astfel încât generalul Nicolae Ciucă este din nou șeful Statului major.

Mai există și procesul pentru anularea decretului de numire, care a fost câștigat de președinte în prima instanță, dar sentința a fost atacată de MApN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: