joi

28 martie, 2024

1 noiembrie, 2021

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, în ședința Biroului Executiv PNL, că își va depune mandatul. Acesta a spus că „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”. În ședința BEx s-a dat undă verde pentru ”un guvern majoritar”.

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că partidul aluat două decizii:

Nicolae Ciucă își depune mandatul, iar PNL ”flexibiliează”, oficial, mandatul de negociere cu celelalte forțe politice, în sensul că renunță la varianta unui guvern minoritar și merge pe negocieri pentru formarea unei majorități.


Soluția guvernului majoritar înseamnă că PNL va negocia majorități parlamentare fie cu USR, fie cu PSD. Oficial, aceste negocieri pot începe după ce președintele Iohannis face o nouă nominalizare de premier. Klaus Iohannis se află, luni și marți, la Glasgow, la reuniunea COP 26.

Potrivit lui Florin Cîțu, Biroul Politic Național al PNL va decide marți pe cine va propune ca premier.

Există posibilitatea ca PNL să vină și cu o altă propunere decât Nicolae Ciucă, președintele PNL declarând că varianta este încă în discuție.
Totodată, Florin Cîțu a declarat că tot la BPN se va discuta și situația parlamentarilor PNL – în număr de 14, la cât se ridicase luni seară numărul lor – care au părăsit grupul parlamentar al partidului.

Luni, 1 noiembrie, s-au împlinit două luni de la declanșarea crizei politice în România, care a debutat cu demiterea ministrului Stelian Ion, acuzat de Florin Cîțu că boicotează adoptarea OUG Anghel Saligny. Asta, deși în coaliție se stabilise ca detaliile acestei OUG să fie revăzute și completate.

Ce-au încercat Klaus Iohannis și PNL. Și ce-a ieșit


Prin desemnarea lui Nicolae Ciucă, PNL a încercat să negocieze instalarea unui guvern minoritar PNL-UDMR.

În schimbul susținerii parlamentare, PSD a cerut PNL intrarea la guvernare. Solicitarea a fost refuzată săptămâna trecută, în consecință conducerea PSD a anunțat oficial, luni dimineața, că nu va vota guvernul Ciucă.

Pentru învestirea guvernului, PNL ar fi putut asigura 120 de voturi, UDMR 29 și minoritățile naționale ar fi putut contribui cu 12-14 voturi din totalul celor 18 pe care le deține în Camera Deputaților. Guvernul poate fi învestit cu 234 voturi.

USR a anunțat că nu va vota un guvern minoritar.

În fața posibilității evidente ca guvernul său să fie al doilea respins la vot în Parlament, vot programat deja pentru miercuri, decizia lui Nicolae Ciucă de a-și depune mandatul are 2 consecințe:

  • îi mai oferă lui Florin Cîțu o prelungire a interimatului de la Palatul Victoria, cu 10-14 zile
  • îl ajută pe președinte să evite situația în care să facă primul pas pe calea dizolvării Parlamentului și a alegeri anticipate. O perspectivă atrăgătoare în 2020, dar de evitat în 2021 ținând cont de actualele procente ale PNL

Președintele Iohannis urmează să convoace noi consultări la Cotroceni și să facă o nouă nominalizare. PNL a vorbit luni de o ”flexibilizare” a mandatului de negociere, decizie care putea fi luată de săptămâna trecută, imediat ce Nicolae Ciucă a constatat că guvernul său nu are susținere parlamentară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: