vineri

17 mai, 2024

6 octombrie, 2023

„Statele Unite, NATO și alți aliați trebuie să sprijine Ucraina pentru a se asigura că niciuna dintre crimele lui Putin nu rămâne nepedepsită. Această misiune ar fi fost evidentă pentru predecesorii noștri din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, scrie Lt. Gen. (în rezervă) James M. Dubikcare, într-un editorial în apărut în The Messanger și preluat de mai multe publicații occidentale.

„Cei care au luptat și apoi au construit Europa pe care cei mai mulți dintre noi au moștenit-o ar fi îngroziți de faptul că mulți dintre liderii și cetățenii Americii nu sunt dispuși să sprijine Ucraina”, a adăugat generalul în rezervă Dubik, expert în cadrul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), think tank cu sediul la Washington.

Generalul în rezervă critică toate discuțiile îndelungate ale Occidentului pe tema sprijinului acordat Ucrainei, livrările de armament întârziate, față de ritmul de livrarea de care ar fi avut nevoie Kievul, pornind de la ultimele evoluții din statele aliate legate de acest subiect: respingerea de către republicani a ajutorului pentru Ucraina și invocarea de către mai multe țări occidentale a „war fatigue” ce reiese din sondajele de opinie, pentru a-și justifica numeroasele concesii făcute în pragul unor scrutinuri naționale.


James Dubik atrage atenția că Moscova nu se va opri, sigur, dacă ar cuceri Ucraina, și le cere liderilor occidentali să pregătească un plan post-război, întrucât atacurile Rusiei vor continua chiar și după încetarea războiului.

UE nu poate înlocui SUA ca principal donator pentru Ucraina

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat joi că, în cazul în care conflictele politice de la Washington subminează sprijinul SUA pentru Ucraina, Europa nu va putea umple golul lăsat, devenind principalul donator pentru țara invadată de Rusia.

„Ucraina are nevoie de sprijinul Uniunii Europene… dar și de sprijinul SUA”, a declarat Borrell, la sosirea la summitul Comunității Politice Europene de la Granada.

„Poate Europa să umple golul lăsat de SUA? Ei bine, cu siguranță Europa nu poate înlocui SUA”.


UE și SUA – cuprinzând împreună majoritatea membrilor NATO – sunt vitale în lupta Ucrainei împotriva Rusiei. UE și statele membre au promis un sprijin multianual de peste 100 de miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv finanțarea livrărilor de arme. Washingtonul a angajat 43 de miliarde de dolari doar în asistență militară.

Planul președintelui Biden de a finanța în continuare Ucraina, în pofida opoziției republicanilor

Administraţia Biden ia în considerare să folosească un program de granturi al Departamentului de Stat pentru a trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei, a afirmat joi un oficial american, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Departamentul de Stat poate furniza asistenţă unor guverne străine pentru a achiziţiona echipament şi instruire militare americane, în baza programului de Vânzări Militare Străine (Foreign Military Sales) oferind Finanţare Militară Străină (Foreign Military Financing, FMF). Acesta este un program de granturi sau împrumuturi menit să dea un impuls capacităţilor de achiziţii de securitate ale ţărilor aliate şi partenere ale SUA.

Conform unui document al Departamentului de Stat, datat 21 septembrie, din alocarea FMF de 4,65 miliarde de dolari pentru Ucraina şi ţări afectate de conflict au rămas circa 650 milioane de dolari.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: