UE va decide în decembrie deschiderea discuțiile de aderare cu Kiev, anunță Politico. Dar în acest moment, deschiderea negocierilor de aderare ar fi mai degrabă un semnal „politic”.
Dacă Ucraina aderă la UE, Kiev ar avea dreptul la aproximativ 186 de miliarde de euro fonduri europene într-o perioadă de șapte ani, potrivit estimărilor interne ale bugetului comun al blocului, care ar transforma „multe” țări membre în plătitori neți pentru prima dată, transmite Financial Times miercuri dimineață.
Ucraina așteaptă cu nerăbdare luna decembrie
Uniunea Europeană se pregătește să deschidă negocieri cu Ucraina privind viitoarea sa aderare la bloc, cu un anunț oficial așteptat în decembrie. Potrivit a trei diplomați care cunosc planurile, liderii se pregătesc să dea undă verde Kiev pentru a începe discuțiile oficiale privind aderarea la blocul celor 27 de țări înainte de sfârșitul anului.
Ucraina se află în centrul unei noi eforturi majore de extindere a UE cu până la 35 de țări. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în discursul ei anual adresat Parlamentului luna trecută, că viitorul Ucrainei este „în Uniune”.
Statele membre au acordat Kiev statutul de candidat la aderarea la UE în iunie, iar Comisia urmează să prezinte în noiembrie un „raport de progres” cu privire la cât de bine îndeplinesc Ucraina și ceilalți membri aspiranți – R. Moldova, Georgia și statele din Balcani – condițiile de aderare, potrivit unui oficial UE care a vorbit marți cu jurnaliştii.
Odată ce raportul de progres va fi adoptat, Comisia va face o declarație care va face „foarte greu pentru statele membre să nu spună să deschidem negocierile” cu Ucraina, a declarat un diplomat UE.
„Presiunea politică în jurul acestui decizii va fi pur și simplu prea mare pentru ca state membre individuale să se împotrivească. Varianta de lucru este că, până în decembrie, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor”, afirmă sursa Politico.
Cum stă Ucraina cu îndeplinirea condițiilor de aderare
Pentru a începe negocierile, Ucraina este obligată legal să îndeplinească șapte condiții stabilite de Comisie, inclusiv reforme judiciare și combaterea corupției.
În luna august, doar două dintre cele șapte condiții au fost îndeplinite, a declarat atunci guvernul ucrainean.
Deși este posibil ca Ucraina să nu fi îndeplinit toate cele șapte condiții până la momentul în care șefii de stat și de guvern europeni se vor reuni pentru un summit la mijlocul lunii decembrie, liderii sunt pregătiți să facă o declarație politică care să autorizeze negocierile chiar dacă cadrul legal de negociere nu este încă finalizat.
„Scopul este de a ajunge la un acord politic în decembrie cu privire la începerea negocierilor”, a spus un al doilea diplomat. Un al treilea diplomat a spus că liderii vor „trimite un semnal pozitiv” în decembrie cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei. Întrebat cât de departe a ajuns Ucraina în îndeplinirea celor șapte criterii, un alt oficial al UE a spus că progresele sunt încurajatoare și că doar un domeniu, referitor la minorități, pare problematic pe termen scurt.
***