miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 mai, 2022

Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale începând de sâmbătă dimineaţă. Anunţul a fost făcut vineri de întreprinderea finlandeză însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, Gasum, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, înainte de anunţul Gasum, că Moscova nu are informaţii detaliate cu privire la contractele de furnizare ale Gazprom. ”Dar, evident, nimic nu va fi furnizat gratuit nimănui”, a spus Peskov.

În luna aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia.

Finlanda a pregătit contracte din surse alternative


Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom export de a trece la plata în ruble, după cum a cerut Rusia să procedeze ţările europene ”neprietenoase”.

”Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, într-un comunicat.

El a subliniat că Finlanda a luat măsurile necesare în vederea întreruperii fluxului de gaze din Rusia către Helsinki, iar aprovizionarea cu gaze naturale va fi posibilă pentru toţi clienţii Gasum în următoarele luni, în cazul în care ”nu vor exista întreruperi în reţeaua de transport al gazelor”.

Oprirea livrărilor de gaze către Finlanda este programată să aibă loc la ora 04.00 GMT (7.00, ora României), pe 21 mai.


Gasum a anunţat că va continua să furnizeze gaze clienţilor finlandezi din alte surse prin conducta Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia.

Perspectiva de a pierde cea mai mare parte a aprovizionării cu gaze i-a determinat pe giganţii finlandezi precum Neste, Metsa să caute surse alternative de energie sau să elaboreze planuri de urgenţă pentru a-şi adapta producţia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grupul forestier Stora Enso a comunicat că a înlocuit deja gazul natural rusesc cu gaze naturale lichefiate (GNL) în toate unităţile sale.

De asemenea, compania UPM a precizat că foloseşte gaze livrate prin conducta BalticConnector de la furnizorii occidentali, dar se pregăteşte în eventualitatea unor întreruperi pe termen scurt.

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: