Gazprom pregătește un nou gazoduct pe sub Marea Neagră, prin Grecia spre Italia. A treia țară de tranzit ar putea fi Bulgaria - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Gazprom pregătește un nou gazoduct pe sub Marea Neagră, prin Grecia spre Italia. A treia țară de tranzit ar putea fi Bulgaria

25 februarie, 2016

gazoductO nouă rută de transport a gazelor naturale spre Europa apare în sudul continentului – Gazprom, Milano Edison SpA (Italia) și compania publică elenă DEPA au semnat miercuri un memorandum privind „aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, prin Marea Neagră, spre Grecia și Italia”, au anunțat cele trei firme printr-o declarație comună.

În declarația de presă se explică faptul că livrarea se va face pe sub Marea Neagră „prin țări terțe” până în Grecia, de unde va fi transportat în Italia, cu scopul organizării rutei sudice de aprovizionare.

„Țări terțe” ar putea însemna, cel mai probabil, Bulgaria. Cotidianul rus RBC îl citează pe Mikhail Korchemkin, șeful East European Gas Analysis, în opinia căruia expresia „țări terțe” din declarația Gazprom se referă în primul rând la Bulgaria.


De altfel, Bozhidar Lukarski, ministrul bulgar al economiei, insista luna trecută că South Stream este un proiect doar „îngheţat“, nu „eliminat “ şi că lucrările ar putea începe oricând.

De asemenea, premierul Boiko Borisov le-ar fi spus unor apropiați că Moscova intenționează să revină la South Stream.

Gazprom spune că intenționează să „utilizeze la maximum” lucrările deja efectuate de partenerii Edison și DEPA în cadrul proiectului „ITGI Poseidon”.

Interconectorul Turcia – Grecia – Italia (ITGI) a fost suspendat după ce a fost exclus din cursa pentru transportul gazelor naturale din Shah Deniz, Azerbaidjan, care trebuia construit cu altă companie italiană, ENI. DEPA nu a renunțat niciodată la conducta proiectată.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Noul proiect este alternativa la South Stream, care a căzut în 2014, și Turkish Stream, înghețat anul trecut, din cauza deteriorării relațiilor dintre Moscova și Ankara.

Gzoductul acesta ar putea accelera proiectul din nordul contientului, North Stream 2, care va transporta gaze naturale ână în Germania. Italia se opunea până acum acestuia, dar după semnarea memorandumului de miercuri este de presupus ca poziția Romei față de proiectul din nord al Gazpromului să  se schimbe radical.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr