Gigantul rus Gazprom a anunțat că nu va relua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 deoarece ar fi identificat o problemă în timul lucrărilor de mentenanță, transmite Reuters. Experții avertizează că neregula găsită nu ar trebui să afecteze buna funcționare a instalației.
Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică, ar fi trebuit să își reia operațiunile sâmbătă la ora 01:00 GMT (04:00 ora locală), după o oprire de trei zile pentru lucrări de întreținere.
Monopolul rus Gaprom a anunțat însă vineri că nu ar putea reporni livrările de gaze în siguranță până nu remediază o scurgere de ulei identificată la nivelul unei turbine esențiale. Compania controlată de stat nu a oferit un nou termen până la care ar urma să fie reluate operațiunile.
Cu toate acestea, Siemens Energy, companie care deservește în mod normal turbinele Nord Stream 1, a precizat că o astfel de scurgere nu ar trebui să oprească funcționarea conducte. Reprezentanții companiei au precizat, de asemenea, că stația de compresoare Portovaya, unde a fost descoperită scurgerea, are alte turbine pentru ca Nord Stream să continue să funcționeze.
„Asemenea scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului. Este o procedură de rutină în cadrul lucrărilor de întreținere”, a precizat compania.
Moscova a acuzat că sancțiunile impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina ar fi dus la suspendarea operațiunilor de rutină și întreținere a Nord Stream 1. Bruxelles-ul a răspuns că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta sancțiunilor.
„Acesta face parte din războiul psihologic al Rusiei împotriva noastră”, a scris pe Twitter Michael Roth, președintele comisiei parlamentare germane pentru afaceri externe.
„Mișcarea Gazpromului nu este, din păcate, o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a comentat pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat anterior suspendării Nord Stream 1 că UE ar trebui să impună un plafon de preț pentru gazul rusesc pentru a dejuca ceea ce a apreciat drept încercările președintelui Vladimir Putin de a manipula piața.
Prețurile gazelor au crescut cu 400% din august 2021, afectând industria și gospodăriile europene.
„Vedem că piața de energie electrică nu mai funcționează pentru că este masiv perturbată din cauza manipulărilor lui Putin”, a spus Von der Leyen, adăugând că la nivel european ar putea impusă o limită a prețului gazelor.
UE și-a depășit obiectivul de umplere a 80% din rezervele de gaze până la 1 octombrie, pentru a se pregăti pentru iarnă, când consumul va crește, însă acest lucru nu va fi suficient dacă Rusia închide robinetul definitiv.
***