duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2020

Media ponderată a cotațiilor gazelor naturale tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a fost de 103,71 lei / MWh, în decembrie,cu aproape 32,2% mai mare decât indicele CIGH Front Month de la hub-ul Baumgarten de lângă Viena.

CIGH Front Month Index a echivalat cu 78,45 lei pe MWh, potrivit datelor BRM. Prețurile bursei din Viena constituie referinţa pentru piaţa Europei Centrale şi de Est.

Prețurile de pe piața românească rămasă liberă în urma OUG 114 / 2018 au fost aproape duble în august și septembrie.


OUG 114 a plafonat prețul gazelor naturale vândute populației la 68 de lei / MWh, iar OUG 19 / 2019 a inclus și gazele folosite la producția de agent termic.

Astfel că, volumele disponibile pe piaţa liberă, destinată agenţilor economici, s-au diminuat şi importurile au crescut.

România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatorii casnici la gazele naturale, anul trecut, dar a înregistrat cel mai alarmant ritm de creștere a costului energiei pentru firme.

(Citiţi şi: „Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE”)


Scumpirea gazelor autohtone a dus la creșteera de sute de ori a importurilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Diferenţa dintre bursele de la Bucureşti şi Viena s-a diminuat, în ciuda maximului anului înregistrat la BRM, de 107,15 lei /MWh, dar ca urmare a scumpirii gazelor de import, până la 77,04 lei / MWh, la Viena.

Noul guvern a decis eliminarea plafonului de 68 de lei pe MWh începând cu 1 iulie 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: