duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2021

Prețul gazelor la  Bursa ICE Amsterdam, de referință pentru Europa Occidentală a trecut de 100 euro / MWh. La  Bursa de la Viena (CEGH), de referință pentru Europa Centrală și de Est,  sesiunea de marți a înregistrat un maxim la acest nivel, dar a închis la 97,089 euro / MWh (consumul 1.000 mc = 10,55 MWh).

Scumpirile s-au produs în urma unei serii de licitaţii pentru rezervarea de capacităţi de transport, care este și o testare a disponibilităţii Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, potrivit Bloomberg și Agerpres.

Accentuarea tendinței de creștere a început luni, iar la bursa ICE Endex din Amsterdam, preţurile gazelor naturale cu livreare în ziua următiare au ajuns până a 101 euro pentru un Megawatt-oră.


Licitaţiile pentru ziua următoare pentru rezervarea de capacitate în conductele din Ucraina precum şi la staţia de comprimare de la Mallnow, Germania, relevă un semnal puternic cu privire la cât de serioasă este Rusia când vine vorba de majorarea livrărilor spre Vest.

Deși a anunţat că intenţionează să continue să îşi umple depozitele subterane din Europa până la finele lunii decembrie, decocamdată colosul rus Gazprom nu a profitat de licitaţiile pe termen scurt pentru a livra mai multe gaze.

O perspectivă pentru luna decembrie

„Licitaţiile de marţi pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitaţii de capacitate vor fi urmărite cu atenţie de către piaţă pentru semnale cu privire la livrările din Rusia” spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piaţa europeană de gaze la ICIS.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în condiţiile în care gradul de umplere s-a diminuat cu peste 10% de la începutul lunii. În prezent aceste depozite sunt pline în proporţie de 70%, cu mult sub media de 85% pentru acest moment al anului.


Separat, pe piaţa din Germania preţul la energie electrică cu livrare în luna decembrie a urcat cu 20% până la 241 de euro pentru un Megawatt-oră în timp ce echivalentul francez a urcat cu 21% până la un nivel record de 384 de euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG.

Creşterea cu două cifre a preţurilor la energie a stimulat inflaţia şi şi-a făcut simţită efectele în industria energetică din întreaga lume, în condiţiile în care mai multe companii de utilităţi din Marea Britanie şi până în Singapore au dat faliment iar unele din cele mai mari companii energetice europene au limitat operaţiunile de trading pe fondul volatilităţii crescute.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În schimb, Gazprom a raportat luni cele mai mari rezultate trimestriale înregistrate vreodată: 7,8 miliarde de dolari pe Trimestrul 3.

În plus, Gazprom se aşteaptă ca cererile venite din partea clienţilor săi să rămână la un nivel ridicat şi în primul trimestru din 2022, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor de pe continent

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: