cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Garda Națională, desfășurată la Minneapolis, după revoltele generate de moartea unui afro-american aflat în custodia poliției

29 mai, 2020

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente generate de revoltele ce au urmat morții unui bărbat afro-american neînarmat aflat în custodia poliției, relatează postul britanic BBC, preluat de Digi24.

Orașul a fost cuprins de haos – a explodat numărul jafurilor, iar protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.


Părți din orașul Minneapolis arată ca după război în urma protestelor violente și a ciocnirilor care au izbucnit după moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat.

Acuzați de decesul acestuia sunt chiar polițiștii care l-au încătușat. Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate.

Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma unei arestări brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut miercuri ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.


Cei patru au fost concediaţi, dar sunt anchetaţi în libertate.

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe pieptul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

Alte înregistrări nou apărute par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării. Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia a fost arestat îl arată cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă.

Presa americană scrie că revoltele de la Minneapolis și protestele din alte orașe arată că societatea americană luptă acum în paralel cu două virusuri: noul coronavirus, și pe lângă el, rasismul de care o parte a societății americane nu pare nici capabilă, nici dornică să se despindă. Proteste au fost și în Chicago, Los Angeles și Memphis.

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului: Se impune o schimbare a procedurilor poliţiei din SUA

Autorităţile americane trebuie să acţioneze pentru a opri poliţia să ucidă afro-americani neînarmaţi, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, relatează Agerpres.

”Acest caz este cel mai recent dintr-un lung şir de ucideri de afro-americani neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie din SUA şi cetăţeni de rând”, a spus Bachelet.

Solicitând ”măsuri serioase”, fosta şefă a statului chilian a afirmat că se impune o schimbare a procedurilor poliţiei, că trebuie puse în practică sisteme de prevenţie şi că ofiţerii ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi în cazul folosirii excesive a forţei.

”De asemenea, trebuie examinat integral, recunoscut ca atare şi tratat rolul pe care discriminarea rasială înrădăcinată şi generalizată îl joacă în aceste decese”, a accentuat reprezentanta ONU.

Primarul, apel la calm în lacrimi

„Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”, a declarat Jacob Frey, primarul din Minneapolis.

„Vreau să le reamintesc tuturor oamenilor care protestează în stradă că au tot dreptul să fie furioși, să fie supărați, să fie înfuriați, să-și exprime furia. În orice caz, nu au dreptul să comită violențe și să facă rău comunităților pe care spun că le apără. Avem nevoie de pace și calm pe străzile noastre și vă implor pentru acest calm”, a declarat la rândul ei Andrea Jenkins, consilier municipal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: