Gallup: Încrederea românilor în Uniunea Europeană a crescut cu 7% în 2013. Creșterea vine de la tineri - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Gallup: Încrederea românilor în Uniunea Europeană a crescut cu 7% în 2013. Creșterea vine de la tineri

14 ianuarie, 2014

Încrederea românilor în leadershipul Uniunii Europene a crescut 7% în 2013, în comparație cu 2012, până la 46% din totalul populației, iar o creștere și mai pronunțată se înregistrează în rândul tinerilor (15 – 30 de ani), unde încrederea a crescut cu 10%, până la 57%, potrivit unui sondaj realizat de Gallup la nivel european.

Creșterea semnificativă a aderenței românilor la UE vine pe fondul unor campanii mediatice și politice negative la adresa unor valori europene sau figuri reprezentative ale Uniunii Europene. Printre cei vizați de aceste campanii îi amintim pe Jose Barroso și Angela Merkel (vara anului 2012) sau, cel mai recent, europarlamentarul Elmar Brok, potrivit euroactiv.ro.

La nivel european, scăderi marcante se înregistrează în țările care au beneficiat de pachete de susținere financiară – Portugalia (31%), Spania (27%), Cipru (21%) sau Grecia (19%). Cifre reduse se înregistrează și în Marea Britanie (doar 27% dintre britanici aprobă leadershipul european), Cehia (30%) sau Suedia (30%).


La polul opus se află Luxemburg (unde 67% din populație aprobă leadershipul european), Germania (59%) și Belgia (56%).

Un procent mai mare de susținere față de politicile europene se înregistrează în rândul tinerilor.

Sondajul a fost efectuat telefonic sau direct pe un eșantion de circa 1.000 de adulți, cu vârsta mai mare de 15 ani, pe țară și pe an, în perioada aprilie – iulie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit unui Eurobarometru publicat în 2012, România a înregistrat cel mai scăzut nivel de încredere față de direcția urmată de Uniunea Europeană în 2011 (46%), în condițiile în care cel mai ridicat a fost cel din perioada de pre-aderare, de circa 85%.


La acel moment, ritmul de scădere a încrederii a fost unul accelerat – în timp ce la nivelul Uniunii scăderea încrederii în faptul ca direcția urmată de UE este cea corectă a fost de doar 8%, în cazul României erodarea a fost mai mare, respectiv de 14%. Nivelul de încredere a scăzut de la 60% în toamna lui 2010, la 46% în toamna lui 2011.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr