vineri

29 martie, 2024

30 mai, 2012

Deşi susţin că ar trebui să nu existe niciun subiect tabu, care să nu poată fi discutat între liderii europeni, oficialii francezi, care au vizitat Bruxelles-ul prima oară, în aceastră săptămână, după alegerile prezidenţiale, au părut ezitanţi atunci când a venit vorba despre „federalismul” pe care Germania şi alte state din UE îl cer, în schimbul unei solidarităţi mai puternice în zona euro – potrivit EURACTIV.

Noul ministru francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a spus că nu ar trebui să existe „subiecte tabu”, când liderii Ue se vor întâlni în 28-29 iunie, pentru a discuta măsuri de redresare economică. Cel mai important subiect este cel legat de emiterea unor euro-obligaţiuni, pe care Franţa le doreşte a fi introduse rapid, pentru a „mutualiza” datoriile, astfel încât ele să fie plătite, solidar, de toate ţările membre, pentru a reduce costurile de împrumut ale unor economii fragile precum Italia sau Spania.

Franţa şi Germania şi-au spus deschis părerea referitoare la acest aspect, cele două state fiind în dezacord total pe această problemă, la summitul UE din luna mari, când preşedintele Francois Hollande a concluzionat astfel: „Deocamdată, Germania consideră că emiterea de eurobonduri ar fi punctul final, pe când pentru noi sunt doar punctul de plecare”.


Pentru cancelarul german Angela Merkel, ca şi pentru preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, lansarea de eurobonduri nu ar fi necesară şi utilă, până când zona euro nu ajunge la un consens în privinţa uniunii fiscale, un proces lung, care va necesita, probabil, redactarea şi adoptarea unui nou tratat european şi un transfer suplimentar de suveranitate către Bruxelles, obiective dificile din punct de vedere politic.

Într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, Cazeneuve a încercat să minimalizeze divergenţele franco-germane asupra euro-obligaţiunilor, spunând că diferenţele între cele două părţi nu se referă la oportunitatea introducerii eurobondurilor, ci la perioada în care ar trebui să se producă acest lucru şi înce context. „Eurobondurile ar putea justifica o integrare mai mare a meanismelor de guvernare din zona euro, dar numai într-o etapă ulterioară”, a explicat ministrul, citat de EurActiv.

Cazeneuve a refuzat să specifice câteva condiţii în care ar Franţa ar fi de acord cu transferul de suvernaitate către UE. „Pentru noi, eurobondurile trebuie să fie un punct de plecare în acest proces de integrare mai profundă”, a spus oficialul de la Paris, vorbind despre diferenţele de opinii privind „momentul” introducerii eurobondurilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: