Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat, luni, că analizează posibilitatea unui proces în instanță împotriva României, dacă Parlamentul va respinge proiectul de lege inițiat de guvern privind demararea exploatării aurifere de la Roșia Montană.
Între timp, luni, acțiunile Gabriel Resoruces s-au prăbușit cu 70% la Bursa de la Toronto, ajungând la un moment dat la un minimum de 0,43 dolari canadieni pe unitate.
Într-un comunicat de presă, investitorul canadian arată că a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta, copreședinte al USL, şi ale unor miniştri, conform cărora proiectul de lege privind exploatarea cu cianură va fi respins înainte de a fi dezbătut de cele două Camere ale Parlamentului.
”Ignorând faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru dezvoltarea proiectului, se pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a bloca orice dezbatere în Parlament”, susține Gabriel Resources.
„Gabriel încearcă să obţină urgent confirmări privind declaraţiile făcute şi clarificări privind impactul asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un proces în urma multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale privind investiţiile”, avertizează compania canadiană.
În context, Gabriel Resources recomandă investitorilor care tranzacţionează acţiunile sale să fie precauți până la o nouă notificare.
Majoritatea USL din Parlament va respinge proiectul de lege inițiat de propriul guvern privind demararea exploatării cu cianură de la Roșia Montană, a anunțat, luni, chiar premierul Victor Ponta, copreședintele social-democrat al Uniunii Social-Liberale.
Anunțul liderului PSD vine după ce și partenerul său de la Putere, liderul PNL Crin Antonescu, dar și șeful opoziției, democrat-liberalul Vasile Blaga, și-au manifestat dezacordul față de proiectul de lege al Executivului.
”Am văzut declaraţile domnului Blaga şi domnului Antonescu. Nici în PSD nu eram foarte clar într-o direcţie sau alta, lucrurile sunt împărţite. Vreau să mă asigur că domnul Antonescu, preşedintele Senatului, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege. Se respinge, la fel va fi şi la Cameră şi s-a închis acest proiect”, a spus Ponta, aflat la Parlament.
Șeful Guvernului a anticipat reacția investitorilor canadieni, avertizând asupra riscurilor ca România să fie obligată la plata unor despăgubiri.În context, Ponta l-a acuzat pe fostul premier democrat-liberal Emil Boc că ar fi ascuns notificările investitorului canadian privind întârzirea proiectului de către statul român.
”Boc, ca un laş ce este, a ascuns notificările prin sertare. Marele promotor (al proiectului minier – n.r.) a fost însă Traian Băsescu. Acum o să plătim cu toţii”, a afirmat Victor Ponta.
Anunțul făcut luni de Victor Ponta vinde la capătul a 8 zile consecutive de proteste față de proiectul aurier de la Roșia Montană, manifestații care au culminat duminică cu mitinguri în toată țara.
La București, duminică au protestat circa 8.000-10.000 de persoane, iar la Cluj-Napoca aproximativ 6.000, față de proiectul minier din județul Alba.
Oamenii au ieșit în stradă după ce, în urmă cu două săptămâni, Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevedea demararea exploatării cu cianură la Roșia Montană începând cu noiembrie 2016.
Textul a fost transmis la Parlament, deși Ministerul Justiției nu a emis un aviz favorabil în mod explicit acestui proiect, mai mult, făcând observații critice la adresa textului legislativ.
De asemenea, Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil, însă a făcut 16 observații asupra proiectului inițiat de Guvern.
Un răspuns
Anticiparea poate fi ca recursul la amenintare transfera voturile catre USL in alegerile europarlamentare si prezidentiale. Premierul Ponta poate sta ideal 10 ani premier si inca 10 presedinte, dupa care vine cu sanse certe dna Elena Udrea, deoarece tocmai presedintele Basescu, la 18 august 2011, in declaratia de la Sulina privind renuntarea la suveranitate ca sa consolidam UE, a cerut si urgentarea Rosiei Montane, iar cea mai mare paguba de imagine o vor avea pubintelectualii care nu s-au bagat deloc, poate paralizati de postromânismul ca RO e altfel, n-avem trecut, deci nici viitor, adica nu ne mai putem baza pe patriotism, pe argumentul zdrobitor ca zacamântul nu e nici al localnicilor si nici al generatiei noastre incapabile vremelnic de minerit româneste!