vineri

19 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2019

Consultant fiscal și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș a explicat miercuri că fiscalitatea din România trebuie așezată pe principiul impozite mici colectate de la cât mai multe persoane. Cu actuala bază de impunere nu avem cum să avem așteptări. Trebuie să ne uitm la baza fiscală, să eliminăm scutirile, excepțiiile și să aplicăm în fine Constituția: să fim egali în fața legii, a afirmat Gabriel Biriș

Gabriel Biriș a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul ASE și AMCHAM. 


”Planul global este de împiedicare a erodării bazei fiscale, la noi, în România, e invers. Trebuie să înțelegem un principiu: stabilitatea depinde bază- bază mare, înălțime mică. Ca să putem vorbi de stabilitate, trebuie să vorbim de impozite mici, luate de la cât mai mulți. În România însă, baza se erodează legal, prin scutiri și diverse excepții de la legea fiscală, și prin evaziune”, a explicat consultantul fiscal

Potrivit statisticilor oficiale, sunt în jur de 600.000 de firme active în România, ”dintre care mai putin de 5% mai declară impozit pe profit din cauză că Parlamentul a eliminat impozitul pe profit pentru peste 95% dintre firme”, a declarat Gabriel Biriș.

Lucrurile s-au făcut în pași mici, spune Gabriel Biriș:

  • a fost eliminat impozitul pe profit în HoReCa,
  • s-a ridicat plafonul la IMM la 1 mil euro acum,
  • am spulberat și baza de impozitare și pentru impozitul pe venit și pentru contribuții sociale,
  • am permis să folosim IMM pe consultanță și management- imediat am văzut mii de firme înființate,
  • avem scutiri în IT,
  • scutiri pentru cercetare/dezvoltare,
  • scutiri pe impozitul salariaților sezonieri din HoReCa,
  • scutiri de impozite în construcții.

Gabriel Biriș este convins că lucrurile nu mai pot continua în acest fel. ”Grijă mare, noi nu ne uităm că, pentru fiecare 100 de lei colectată, noi cheltuim 115 lei. Este un deficit de 15%….Cu astfel de bază de impunere nu avem cum să avem așteptări. Trebuie să ne uităm la baza fiscală, să eliminăm scutirile, excepțiiile. să aplicăm în fine Constituția, să fim egali în fața legii, deci și a modului de impozitare”, afirmă Gabriel Biriș.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: