vineri

20 mai, 2022

Gabriel Biriș: Cotă unică mică, administrare complicată a impozitului – PSD propune un mutant

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iunie, 2017

PSD propune un ”mutant”, respectiv o cotă unică la un nivel foarte mic, dar și complicarea administrării impozitului la un nivel mai ridicat decât cel de pe vremea cotelor progresive, afirmă Gabriel Biriș, partener Biriș Goran și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

”Reducerea de impozit (0/10%) din programul de guvernare nu e impozit progresiv. Este tot cotă unică, deducerea fiind mai mare. De fapt — cred că ce propune PSD cu cota de 10% ar fi cu adevărat cotă unică, așa cum a fost ea definită de Milton friedman în monumentala sa lucrare capitalism și Libertate. Problema e ca PSD propune un mutant: cotă unică (10%) la un nivel foarte mic, dar și complicarea administrării impozitului la un nivel chiar mai ridicat decât cel pe care îl aveam pe vremea cotelor progresive de până la 40%”, a declarat Gabriel Biriș pentru Agerpres.

În ceea ce privește informațiile potrivit cărora Ministerul Finanțelor ar putea impozita munca part-time la nivelul unui salariu minim brut, Gabriel Biriș consideră că aceasta este o greșeală.


”Este o greșeală, care pleacă de la concepția greșită că toți sunt hoți… Nu înțeleg de ce unii nu pot să învețe din propriile greșeli. Au mai făcut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fără venituri, la CASS) și nu a funcționat”, a mai spus Gabriel Biriș.

De asemenea, referitor al o eventuală impozitare a pachetelor de credite neperformante ale băncilor la valoarea inițială, Gabriel Birișa afirmat: ”Va crește costul creditului. În plus, s-a mai încercat o chestiune similară în trecut și ne-am trezit cu infringement”.

Pe de altă parte, reprezentantul Biriș Goran a vorbit și despre capacitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, arătând, pe de-o parte, că instituția nu are cum să își facă treaba cu instrumentele din dotare și, pe de altă parte, că nimeni nu are interes să modernizeze Fiscul.

”Nu își face treaba și nici nu are cum să își facă treaba cu instrumentele pe care le are, nici în ceea ce privește companiile mari, nici în ceea ce privește companiile mici. Nimeni nu a avut însă interesul să modernizeze această instituție vitală a statului. Dimpotrivă…”, spune fostul secretar de stat.

Ce am aflat că vrea să facă PSD


PSD are în programul de guvernare promisiunea introducerii ”impozitului pe gospodărie”, iar ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a anunțat că se lucrează la această formă de impozitare. În scurt timp, asigura ministrul, va fi prezentat un proiect de modificare a Codului fiscal care va include și acest impozit.

”Până la jumătatea lunii iunie noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Nu am fost de acord să i se spună impozit pe gospodărie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare și cu declararea pe gospodărie. Sistemul poate fi îmbunătățit consistent față de varianta cu care am plecat noi inițial”, a spus Viorel Ștefan.

Potrivit acestuia, în prezent sunt constrângeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.

”De aceea, se întrevede un orizont de implementare de 2 — 3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanți fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituții ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicație informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluție mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziție un mecanism online de plată a impozitelor și taxelor. Se pune problema dacă toți cetățenii vor avea abilitățile necesare”, a explicat Viorel Ștefan.

Ministrul a precizat, ca element de noutate, că această nouă formă de impozitare va fi implementată în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018.

”Va însemna globalizarea în 2019 în mai a veniturilor, fără a se elimina reținerea la sursă a celor de natură salarială”, a specificat ministrul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PSD a avut mesaje contradictorii pe această temă, liderul partidului, Liviu Dragnea, afirmând în mai că aplicarea noului sistem se va amâna pentru 2019.

Inițial, PSD a mai anunțat că un rol important în noua procedură de impozitare îl vor avea consultanții fiscali, corp profesional care la această oră nu are capacitatea să asigure relația profesională cu toți contribuabilii care ar avea nevoie de asistență în procesul de completare al declarațiilor fiscale. Mai nou, partidul afirmă că întreg procesul trebuie să se desfășoare on-line.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: