vineri

12 iulie, 2024

9 mai, 2022

Liderii celor mai bogate 7 țări ale lumii au decis să elimine importurile de petrol rusesc. Decizia a fost luată duminică, la o videoconferință la care a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Declarația finală a G7 vorbește despre „eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc”.

„Ne vom asigura că facem acest lucru în timp util și ordonat și în moduri care să ofere timp lumii pentru a asigura alternative de aprovizionare”, spune documentul citat.

Videoconfeința a fost organizată pentru celebrarea victoriei împotriva Germaniei naziste din 1945 și pentru omagierea victimelor de atunci, dar s-a concetrat pe o nouă serie de sancțiuni severe împotriva Rusiei.


„Le datorăm celor care s-au sacrificat pentru libertate în al doilea război mondial, să continuăm lupta acum”, spune declarația G7, din care fac parte Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, la care se adaugă și UE.

Alte 4 direcții de sancționare

Declarația G7 nu a precizat ce angajamente își va asuma fiecare țară pentru a se îndepărta de energia rusă.

Japonia, de pildă, care este mare importatoare de petrol, s-a angajat „în principiu” să ia măsuri de interzicere a importurilor din Rusia, potrivit Japan Times.

Analiștii remarcă, totuși, că este un progres  important în campania în curs de a face presiuni pe regimul lui Vladimir Putin, prin paralizarea economiei Rusiei, și subliniază unitatea comunității internaționale împotriva acțiunilor Moscovei.


„Acest lucru va lovi puternic artera principală a economiei lui Putin și îi va refuza veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul”, a spus Casa Albă.

Potrivit declarației țărilor G7, acestea s-au mai angajat:

  • să ia măsuri pentru „a interzice sau a preveni furnizarea de servicii cheie de care depinde Rusia. „Acest lucru va consolida izolarea Rusiei în toate sectoarele economiei sale”.
  • să ia măsuri împotriva băncilor ruse conectate la economia globală și a celor de importanță sistemică pentru sistemul financiar rus.
  • să continue lupta împotriva încercărilor regimului rus de a-și răspândi propaganda. „Companiile private respectabile nu ar trebui să ofere venituri regimului rus sau afiliaților săi care alimentează mașina de război rusă”.
  • să continue campania împotriva elitelor financiare și a membrilor familiilor acesteia, care îl susțin pe președintele Putin în efortul său de război și risipesc resursele poporului rus.

Noi sancțiuni americane

Casa Albă a anunțat noi sancțiuni, la rândul său.

Se remarcă:

  • interzicerea publicității venite de la cele mai mari trei posturi de televiziune din Rusia,
  • interzicerea firmelor de contabilitate și consultanță din SUA să furnizeze servicii oricărui rus și
  • introducerea de restricții suplimentare asupra sectorului industrial al Rusiei.
  • o nouă lege va impune restricții suplimentare sectorului industrial al Rusiei, vizând o gamă largă de produse, inclusiv produse din lemn, motoare industriale, cazane, ventilatoare și echipamente de ventilație, buldozere și multe alte articole industriale.

Casa Albă a anunțat noile sancțiuni înainte de Ziua Victoriei din 9 mai, când Rusia sărbătorește în mod tradițional înfrângerea Germaniei naziste în 1945 cu parade militare uriașe.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: