Clubul țărilor bogate din G7 se angajează să încurajeze creșterea economică, în pofida pozițiilor divergente privind ritmul de reducere a deficitelor în Europa, criticat în special de Statele Unite.
“Există încă multe provocări pentru asigurarea unei creșteri mondiale durabile, dar ne-am angajat să încurajăm relansarea’’, a declarat ministrul britanic de finanțe, George Osborne (foto), la finalul reuniunii G7 de la Aylesbury, după discuțiile cu omologii săi, precum şi cu guvernatorii Băncilor Centrale din Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia. La reuniune a participat şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.
În condițiile în care pozițiile în vederea redresării economiei mondiale sunt împărțite, iar zona euro se confruntă cu probleme, Statele Unite au insistat înaintea reuniunii G7 ca europenii să-și schimbe abordarea în ceea ce privește măsurile de austeritate. “Realitatea este că, dacă dorim ca relansarea economiei să funcționeze, aceasta nu trebuie să fie făcută doar de Statele Unite. Europa va trebui să ia măsuri mai bune’’, a avertizat ministrul american al Trezoreriei, Jacob Lew, care a evitat însă declarațiile publice după reuniunea din apropiere de Londra.
Ministrul britanic de finanțe, George Osborne, el însuși artizanul unor măsuri dure de austeritate, a asigurat însă că la finalul reuniunii există mai multe ‘’puncte de acord referitor la politicile bugetare’’. O poziție similară a fost împărtășită și de ministrul francez de finanțe, Pierre Moscovici. “Consensul este în creștere în ceea ce privește susținerea pentru creșterea economică și consolidarea bugetară. Există o voință foarte prezentă în ceea ce privește reducerea deficitelor, în mod categoric există o schimbare de ton, chiar dacă pot exista diferite poziții’’, a explicat Pierre Moscovici.
Un ”pas uriaș’’ în lupta împotriva evaziunii fiscale
De asemenea, miniștrii de finanțe din G7 și guvernatorii Băncilor Centrale și-au exprimat decizia de a face progrese în lupta împotriva evaziunii fiscale și au subliniat importanța acțiunii colective în acest sens.
În timp ce tema a revenit pe scena publică după scandalul Offshore-Leaks, presiunea a crescut pe acest subiect au crescut după ce Marea Britanie, Statele Unite și Australia au anunțat lansarea unei ample anchete internaționale, în urma primirii a mii de fișiere informatice despre conturile secrete din paradisurile fiscale.
Ministrul francez de finanțe, Pierre Moscovici, a asigurat că, în acest context, comunitatea internaţională este pe cale să facă un ”salt uriaş” în lupta împotriva evaziunii fiscale. “Este un subiect în legătură cu care suntem pe cale, în ultimele câteva săptămâni, dacă nu chiar în ultimele câteva luni, să facem un salt uriaş, şi nu exagerez când spun asta, există ceva pe cale să înceapă, un nou capitol”, a declarat Moscovici. „Se întrevede un real consens pentru a se lua măsuri eficiente pentru ca fiecare să-şi plătească partea sa de impozit. Este un imperativ moral care presupune de asemenea o mai mare eficienţă pentru bugetele noastre’, a subliniat ministrul francez de finanţe.
Tema, considerată o prioritate de președinția britanică a G8, va fi discutată și la summitul șefilor de stat și de guvern din G8 care va avea loc în luna iunie în Irlanda de Nord.