joi

2 mai, 2024

16 noiembrie, 2022

Ţările din grupul G20, reunite la summit-ul din Bali, au adoptat o declaraţie comună în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, informează Agerpres, care citează DPA.

În pofida diferendelor mari de opinie, declaraţia a fost adoptată de toate ţările membre, inclusiv Rusia, au confirmat mai mulţi participanţi miercuri, în ultima zi a summitului G20.

”Majoritatea membrilor au condamnat puternic războiul din Ucraina”, potrivit textului final consultat de DPA, în pofida opoziţiei iniţiale din partea Rusiei faţă de o asemenea exprimare. Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale.


Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ”operaţiune militară specială”, aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.

Volodomir Zelenski a prezentat în cadrul summitului, printr-o intervenție video, pactul de pace care ar putea pune capăt războiului cu 10 condiții.

Participantele la summitul de două zile al G20 sunt Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Rusia a trimis un punct de vedere către liderii G20

Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ”politizeze” declaraţia comună a summitului.

Rusia nu ar fi fost de acord în primă fază cu declarația comună și ar fi trimis un punct de vedere separat care să fie inclus în comunicatul comun.

(Citește și: „G20 a lansat un fond pentru a sprijini statele sărace în lupta cu viitoare pandemii”)


Războiul din Ucraina a umbrit agenda summitului G20, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.

Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.

Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: