23 noiembrie, 2020

Liderii G20 au aprobat duminică planul de extindere, până la mijlocul anului viitor, a perioadei  în care sunt înghețate plăţile aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume.

Liderii celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii) s-au străduit să îi încurajeze puternic și pe creditorii privaţi, să ia parte la Iniţiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI) în condiţii comparabile. Problemele cu care se confruntă Africa şi micile state insulare ar fi, de asemenea în atenția celor mari, potrivit Reuters.

Iniţiativa (DSSI) a fost lansată în această primăvară și, ca urmare, 46 din cele 73 de state eligibile au putut amâna plăţi în valoare de 5,7 miliarde de dolari, bani care au putut fi redirecționați spre programele de combatere a efectelor, inclusiv a reluării economiei.


Reușita este însă la mai puțin de jumătate din cât își propusese inițial programul să genereze lichidităţi (aproximativ 12 miliarde de dolari pentru statele datoare), din cauza neparticipării creditorilor privați, dar şi a temerilor tuturor țărilor privind efectele negative asupra accesului viitor la pieţele de capital.

Unele țări creditoare mari, inclusiv China, nu au inclus toate instituțiile pentru a răspunde cererilor de reducere a datoriilor, cum ar fi cazul Băncii de Dezvoltare din China.

Pe agenda reuniunii online s-au mai aflat și problemele accesului tuturor țărilor la vaccinurile anti COVID, ale reformări isitemului ciomercial internațional și schimbărilor climatice.

(Citiți și: „Summit G20: pandemie, climă, acorduri comerciale”)

„În viitor, trebuie să ajutăm și acele țări care nu sunt acoperite de acest cadru de abordare a vulnerabilităților datoriilor, astfel încât economiile lor să devină mai rezistente”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, după ce s-a adresat liderilor G20.


Prelungirea moratoriului ar trebui să determine sectorul privat să se implice, mai ales că „șase din cele 12 țări cu cele mai ridicate rate de deces COVID sunt țări cu venituri medii, care rămân în afara sferei moratoriului G20”, a spus Eric LeCompte, consilier al ONU și director executiv al Jubilee USA Network.

Pe de altă parte, miniştrii de Finanţe din G7 (economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia) își exprimaseră anterior sprijinul pentru extinderea iniţiativei G20 privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar au precizat că acordul trebuie revizuit pentru a rezolva deficienţele care afectează implementarea sa.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat „regretul profund” că unele ţări au evitat participarea la iniţiativă, clasificând instituţiile lor deţinute de stat ca bănci comerciale. Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referinţa s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu ţările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank şi de la alte entităţi controlate de guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: