Parlamentul analizează marți 3 candidaturi pentru șefia Consiliului Legislativ, urmând ca plenul reunit al Parlamentului să voteze, de la ora 16, un nou președinte al instituției.
Cei trei candidați care încearcă să obțină funcția sunt deputatul Florin Iordache, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ.
Deputatul Florin Iordache (foto) este susținut de PSD în condițiile în care acesta are șanse minime să prindă un loc pe listele partidului de la alegerile generale din 6 decembrie.
Candidatura lui Augustin Zegrean este susținută de PNL.
Cine este Florin Iordache
Născut în 1960 la Caracal, jud.Olt, Florin Iordache a absolvit în 1985 Facultatea de Mecanică din Craiova și în 2002 Facultatea de Drept tot din Craiova. Absolvent de cursuri postuniversitare în 2006 la Colegiul Naţional de Apărare, Iordache mai are în CV trecute și cursuri postuniversitare, absolvite în 2008, la Institutul Diplomatic Român.
În CV este menționat doctorat în Relaţii economice internaţionale, în 2007. „România liberă“ a dezvăluit faptul că Florin Iordache a obținut titlul de doctor la Universitatea Liberă Internaţională din Chișinău în timp ce era deputat la București.
În calitate de deputat PSD, Florin Iordache s-a remarcat prin mai multe proiecte de legi menite să slăbească justiția. Iordache a propus, în 2013, modificarea Legii nr. 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupție interceptările realizate pe mandate de siguranță națională.Florin Iordache se numără printre inițiatorii legii care le asigură avocaților superimunitate. În decembrie 2013, Florin Iordache a fost prezentat de presă ca parlamentarul care a coordonat în Parlament modificările aduse Codului penal de Comisia juridică a Camerei Deputaților și aprobarea proiectului de lege privind amnistia și grațierea.
Cine este Augustin Zegrean
Născut în 1954 în localitatea Sânmartin, judeţul Cluj, Augustin Zegrean este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Avocat în Baroul Bistrița-Năsăud, specializat în dreptul societăților comerciale și insolvență. În 2007 a devenit arbitru la Curtea de arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrii a României.
Din 13 iulie 2007, a deținut demnitatea de judecător al Curții Constituționale, fiind numit în această funcție, pentru un mandat de 9 ani, la propunerea lui Traian Băsescu.
A fost, între 2010 și 2016, președinte al Curții Constituționale.
Importanța Consiliului legislativ
Fostul preşedinte al Consiliului legislativ, Dragoș Iliescu, are 77 de ani, este acum pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.
Președintele Consiliului Legislativ, numit prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu are o limită de mandat şi nu există procedură prin care să poată fi revocat.
Consiliul Legislativ este o instituţie importantă pentru procesul legislativ- instituția avizează toate legile depuse la Parlament astfel încât să reglementările să nu se suprapună, să nu contrazică prevederi din alte legi sau să nu intre în contradicţie cu Constituţia.
În conducerea Consiliului Legislativ au ajuns și fostul judecător CCR Toni Greblă și fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț.