miercuri

24 aprilie, 2024

26 octombrie, 2022

Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică, însă până atunci „asamblează o altă armă”: o bombă energetică pe care o pregătește pentru Crăciun, scrie editorialistul Thomas L. friedman în New York Times.

Friedman enunță cauzele favorabile: oprirea exporturilor de petrol și gaze naturale ale Rusiei până la 60 de zile, un cost pe care Moscova îl poate suporta, la pachet cu o posibilă renunțare a Chinei la carantinele dure, după realegerea lui Xi Jinping, care va duce la creșterea consumului la nivelul de dinainte de pandemie.

Aceste lucruri, la care se adaugă și alți factori, ar putea duce la o triplare a prețului la carburanți în SUA, mai explică Friedman: „Pentru Putin, frumusețea unei bombe energetice este că, spre deosebire de declanșarea unei bombe nucleare – care ar uni întreaga lume împotriva sa – declanșarea unei bombe cu prețul petrolului ar diviza Occidentul de Ucraina”.

Război pe mai multe fronturi


Putin duce acum un război la sol pentru a sparge liniile Ucrainei și un război energetic pe două fronturi prin care dorește să rupă Kievul de aliații din Occident. Liderul de la Kremlin încearcă să distrugă sistemul electric al Ucrainei pentru a instala acolo o iarnă lungă și rece, iar pe de altă parte își dorește să crească costurile energetice pentru toți aliații Ucrainei.

Când vine vorba de energie, vrem cinci lucruri deodată care sunt incompatibile – iar Putin este pe noi:

  • Dorim să ne decarbonizăm economia cât de repede putem pentru a atenua pericolele foarte reale ale schimbărilor climatice.
  • Ne dorim cele mai ieftine prețuri posibile la benzină și combustibil de încălzire, astfel încât să ne putem conduce mașinile cât de repede și cât vrem – și să nu fim nevoiți niciodată să ne punem un pulover în interior sau să facem ceva pentru a economisi energie.
  • Vrem să le spunem petrodictatorilor din Iran, Venezuela și Arabia Saudită să facă o excursie.
  • Vrem să fim capabili să tratăm companiile de petrol și gaze din SUA ca pe niște paria și dinozauri care ar trebui să ne scoată din această criză actuală a petrolului și apoi să plece în pădure și să moară și să lase loc energiei eoliene și cea fotovoltaice să preia controlul.
  • Și nu vrem ca noi conducte de petrol și gaze sau linii de transport a energiei eoliene și fotovoltaice să ne strice curțile din spate.

“Înțeleg de ce oamenii le doresc pe toate cele cinci – acum. Le vrem pe toate cinci! Dar implică compromisuri, pe care prea puțini dintre noi vrem să le recunoaștem sau să le dezbatem. Într-un război energetic ca cel în care ne aflăm acum, trebuie să fii clar cu privire la obiectivele și prioritățile tale. Ca țară și ca alianță occidentală, nu avem o scară de priorități în materie de energie, doar aspirații concurente și gândire magică că le putem avea pe toate”, scrie editorialistul.

Dacă persistăm în asta, vom avea o lume rănită dacă Putin aruncă bomba energetică pe care cred că o montează de Crăciun, susține Friedman.

Strategia lui Putin


Putin vrea ca America să utilizeze acum cât mai mult din rezerva sa strategică de petrol – la fel cum au renunțat germanii la energia nucleară și i-a făcut dependenți de gazul natural ieftin al Rusiei. Apoi, când gazul rusesc a fost întrerupt din cauza războiului din Ucraina, casele și fabricile germane au fost nevoite să reducă frenetic și să caute alternative mai scumpe.

Un alt exemplu dat de editorialist este cel privind embargo-ul pregătit de UE pentru importurile maritime de țiței din Rusia, începând cu 5 decembrie. Acest embargo – împreună cu decizia Germaniei și Poloniei de a opri importurile prin conducte – ar trebui să acopere aproximativ 90% din volumul Uniunii Europene. Doar că acesta ar putea avea repercusiuni mult mai dure asupra companiilor europene, întrucât și China are un cuvânt greu de spus în această ecuație.

“Așa cum am menționat, Putin încearcă să distrugă capacitatea Ucrainei de a genera electricitate. Astăzi, mai mult de un milion de ucraineni sunt fără putere și, după cum un parlamentar ucrainean a scris săptămâna trecută pe Twitter, „Se apropie întunericul total și frigul”. Așadar, adăugați toate acestea și apoi să presupunem că, în decembrie, Putin anunță că va opri toate exporturile rusești de petrol și gaze pentru 30 sau 60 de zile către țările care susțin Ucraina, în loc să se supună fixării prețului petrolului de către Uniunea Europeană”, mai notează editorialistul.

Friedman consideră că aceasta ar fi bomba energetică a lui Putin și cadoul de Crăciun pentru Occident. Pe această piață strânsă, petrolul ar putea ajunge la 200 de dolari barilul, cu o creștere proporțională a prețului gazelor naturale. Vorbim între 10 și 12 dolari pe galon la benzinăriile din Statele Unite.

“Frumusețea pentru Putin a unei bombe energetice este că, spre deosebire de declanșarea unei bombe nucleare – care ar uni întreaga lume împotriva lui – declanșarea unei bombe la prețul petrolului ar despărți Occidentul de Ucraina”, susține Friedman.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: