marți

16 aprilie, 2024

14 iulie, 2020

Icoanele și frescele bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul vor rămâne la locurile lor, dar vor fi acoperite cu un sistem de perdele și lasere, atunci când musulmanii se vor ruga acolo. În restul timpului, vor fi descoperite și vor putea fi văzute de vizitatori.

Precizările, anunță Digi24, au fost făcute de purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ, în contextul în care prima slujbă musulmană se organizează în edificiul istoric pe data de 24 iulie.

Construită în secolul VI, clădirea impresionantă a fost vreme de o mie de ani catedrală creștină. După cucerirea Constatinopolului a fost, alte sute de ani, moschee, fiind transformată în muzeu în 1934. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, vineri, deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul pentru rugăciuni musulmane, după ce un tribunal i-a anulat acesteia statutul de muzeu, deschizând astfel calea pentru transformarea ei în moschee


Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare în moschee a fostei catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul reprezintă „cea mai recentă dintr-o serie de provocări”, a declarat luni, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria.

Alexander Schallenberg a cerut şi oprirea negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara privind integrarea europeană a Turciei.

Grecia, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat decizia preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul.

Rusia a transmis mesaje contradictorii: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras atenţia preşedintelui turc Recep Erdogan cu privire la „dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, dar Ministerul rus de Externe a precizat luni că statutul Sf. Sofia, respectiv decizia de a-i anula statutul de muzeu, este o problemă internă a Turciei.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: