joi

23 mai, 2024

17 iunie, 2022

Franţa va ajuta România să asigure transportul marilor cantități de cereale blocate în Ucraina din cauza războiului și a forțelor ruse care nu permit funcționarea porturilor ucrainene la Marea Neagră.

Pentru că Rusia refuză folosirea portului Odesa „ca port de ieşire pentru cerealele (…), lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, joi, la Kiev, pentru postul de televiziune TF1, citat de AFP și Agerpres.

Odesa se află la doar câteva zeci de kilometri de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite „accesul în special la Dunăre şi la căile ferate” pentru a transporta cereale pe pieţele internaţionale, a adăugat președintele francez.


Totodată, „vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu secretarul general al ONU, pentru a folosi portul Odesa”, a mai spus Emmanuel Macron.

Prin România Ucraina poate exporta „mult mai puternic”

Președintele Emmanuel Macron a menționat că România este „în plin proces de a face investiţiile” necesare pentru „a crea un fel de punct de legătură”, de la care „putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv exporta aceste cereale decât o facem astăzi”.

Franţa „o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre”, a adăugat Emmanuel Macron.

ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara de asigurare de garanții militare pentru a putea folosi navele civile pe Marea Neagră.

Nu s-a ajuns până acum la un acord ce ar permite cerealelor să părăsească în siguranță Ucraina, iar îngrăşămintelor să revină pe piaţa internaţională.


Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente şi o atenuare a crizei alimentare mondiale, care se agravează din cauza invaziei ruse.

Replică prezidențială la acuzații interne

Deplasarea la Kiev a președintelui francez a fost criticată de opoziţie cu trei zile înaintea celui de al doilea tur al alegerilor legislative.

Emmanuel Macron a replicat că vizita a avut drept scop „protejarea ţării noastre”, deoarece „preţurile benzinei, gazului şi al cumpărăturilor care sunt în creştere” au legătură cu acest conflict.

De asemeni, președintele francez a invocat și faptul că „Rusia se joacă în fiecare zi cu materiile prime de care dispune, pentru a face să le crească preţul şi a pune presiune asupra noastră”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: