marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iunie, 2022

Franţa va ajuta România să asigure transportul marilor cantități de cereale blocate în Ucraina din cauza războiului și a forțelor ruse care nu permit funcționarea porturilor ucrainene la Marea Neagră.

Pentru că Rusia refuză folosirea portului Odesa „ca port de ieşire pentru cerealele (…), lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, joi, la Kiev, pentru postul de televiziune TF1, citat de AFP și Agerpres.

Odesa se află la doar câteva zeci de kilometri de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite „accesul în special la Dunăre şi la căile ferate” pentru a transporta cereale pe pieţele internaţionale, a adăugat președintele francez.


Totodată, „vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu secretarul general al ONU, pentru a folosi portul Odesa”, a mai spus Emmanuel Macron.

Prin România Ucraina poate exporta „mult mai puternic”

Președintele Emmanuel Macron a menționat că România este „în plin proces de a face investiţiile” necesare pentru „a crea un fel de punct de legătură”, de la care „putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv exporta aceste cereale decât o facem astăzi”.

Franţa „o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre”, a adăugat Emmanuel Macron.

ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara de asigurare de garanții militare pentru a putea folosi navele civile pe Marea Neagră.

Nu s-a ajuns până acum la un acord ce ar permite cerealelor să părăsească în siguranță Ucraina, iar îngrăşămintelor să revină pe piaţa internaţională.


Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente şi o atenuare a crizei alimentare mondiale, care se agravează din cauza invaziei ruse.

Replică prezidențială la acuzații interne

Deplasarea la Kiev a președintelui francez a fost criticată de opoziţie cu trei zile înaintea celui de al doilea tur al alegerilor legislative.

Emmanuel Macron a replicat că vizita a avut drept scop „protejarea ţării noastre”, deoarece „preţurile benzinei, gazului şi al cumpărăturilor care sunt în creştere” au legătură cu acest conflict.

De asemeni, președintele francez a invocat și faptul că „Rusia se joacă în fiecare zi cu materiile prime de care dispune, pentru a face să le crească preţul şi a pune presiune asupra noastră”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: