duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 septembrie, 2021

Franța și Țările de Jos își vor aprofunda și consolida relația lor bilaterală cu scopul de a ”apăra valorile comune europene”, recunoscând ”necesitatea unei Europe puternice, capabile să-și promoveze viziunea asupra unei ordini internaționale bazate pe reguli, susținută de standarde și înrădăcinată în cooperarea multilaterală”.

Marți seara, cele două state au hotărât să își alinieze pozițiile ”pentru a aborda în mod eficient provocările globale cu care se confruntă țările noastre și Uniunea Europeană în ansamblu”.


Ca prim semn a ceea ce ar putea realiza acest nou parteneriat, Franța și Țările de Jos au anunțat, în cursul serii de marți, un acord pentru cooperarea în domeniul tehnologiei cuantice și atragerea de talente internaționale.

Franța, scrie Politico, s-a angajat să investească în proiectul tehnologic comun suma de 1,8 miliarde euro, contribuția asumată de Țările de Jos fiind de 3,6 miliarde euro.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Tărilor de Jos, Mark Rutte, s-au întâlnit marți seara la Paris la cină. Cei doi s-au întâlnit la ”La Rotonde”, localul favorit al președintelui Macron, unde a sărbătorit, de exemplu, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale franceze din 2017.

După întâlnirea celor doi lideri a fost emisă o declarație comună despre modul în care cele două țări intenționează să se alinieze politic și vor căuta să protejeze împreună drepturile fundamentale ale omului.


În declarație se afirmă:

”Franța și Țările de Jos sunt hotărâte să încurajeze UE să utilizeze fiecare instrument de care dispune pentru a atinge acest obiectiv. În această privință, noul regim transversal de sancțiuni pentru drepturile omului ar trebui utilizat la întregul său potențial.

Franța și Țările de Jos sunt deosebit de îngrijorate de subminarea libertății de exprimare, a libertăților academice și a libertății presei de către actorii statali și non-statali. Reafirmăm că este esențial ca fiecare persoană să își poată exprima liber opinia, în limitele legale.

Franța, cu sprijinul Țărilor de Jos, va trata protecția valorilor fundamentale ale UE ca o chestiune de maximă importanță pe tot parcursul președinției sale a Consiliului Uniunii Europene”.

Cele două state urmează să își armonizeze pozițiile externe în baza unor consultări regulate între guvernele Țărilor de Jos și Franței, folosind relația franco-germană ca model.

Franța și Germania au dezvoltat un parteneriat solid în mandatele cancelarului Angela Merkel, tandemul fiind unanim recunoscut drept ”motorul Europei”.

Sondajele de opinie arată însă, cu trei săptămâni și jumătate înainte de alegerile generale din Germania, că principala forță politică aflată azi la guvernare CDU/CSU va avea mari emoții în a câștiga alegerile.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: