vineri

29 martie, 2024

10 noiembrie, 2011

Ideea franco-germană de creare a unei zone euro mai bine integrate şi cu un număr mai redus de membri a provocat reacţia fermă a preşedintelui Comisiei Europene, care se opune categoric oricărei noi divizări a Uniunii.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis miercuri un avertisment clar şi ferm împotriva oricărei tentative de divizare a UE sau a zonei euro, o idee discutată în ultimele luni de oficiali francezi şi germani.

Ideea franco-germană

Surse europene au afirmat, potrivit Reuters, că Franţa şi Germania vor o reformare drastică a Uniunii Europene, cu crearea unei zone euro mult mai bine integrate şi, eventual, de mai mici dimensiuni decât în prezent. Iar Nicolas Sarkozy a confirmat ideea, afirmând că singurul model posibil pentru viitor este o „Europă cu două viteze” – cu zona euro progresând mai rapid decât ansamblul celor 27 de membri UE.


Discuţiile au în vedere varianta ieşirii din zona euro a uneia sau a mai multor ţări, în timp ce restul membrilor ar urma să se concentreze asupra unei integrări care să meargă până la nivelul impozitelor şi politicilor fiscale.

Barroso spune nu: O Uniune divizată nu va funcţiona

Aflat la Berlin, Barroso a avertizat însă că orice divizare în zona euro ar avea costuri semnificative, care pot duce la scăderea cu până la 3 la sută a PIB al Germaniei şi pierderea a până la un milion de locuri de muncă.

El a adăugat că aprofundarea integrării în zona euro nu trebuie să creeze noi divizări în rândurile membrilor Uniunii. „Vreau să fiu clar – o uniune divizată nu va funcţiona”, a afirmat Barroso.

Preşedintele Comisiei a sugerat chiar că toate statele UE ar trebui să adopte euro, care nu ar trebui să fie doar o opţiune. „Aşa încât provocarea este să aprofundăm integrarea zonei euro fără a crea divizări cu cei care nu au aderat încă”, a afirmat Barroso.


Dacă Germania a insistat deja asupra necesităţii modificării tratatelor Uniunii, Sarkozy vede „pe de o parte, o Europă federală cu 17 ţări din zona euro şi, pe de altă parte, o Europă confederală la nivelul celor 27 de membri ai UE”.

O astfel de propunere se va lovi şi de opoziţia multor membri UE – atât a celor care refuză să adere la zona euro (iar Marea Britanie este în mod tradiţional cel mai vocal opozant), cât şi a ţărilor din Europa Centrală şi de Est care intenţionează să adopte moneda unică.

În condiţiile agravării crizei din zona euro, Franţa şi Germania au preluat în mai multe rânduri iniţiativa, iar în ultimele luni au afişat relaţii de colaborare foarte strânse. Totuşi, cu Grecia şi Italia în situaţie dificilă, şi Franţa se confruntă cu spectrul unei posibile reduceri a ratingului de ţară, în timp ce şi Germania riscă o scădere a ritmului de creştere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: