Franţa şi Germania cer reintroducerea controalelor la frontierele interne, în caz că frontiera externă a Schengen are probleme - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Franţa şi Germania cer reintroducerea controalelor la frontierele interne, în caz că frontiera externă a Schengen are probleme

19 aprilie, 2012

Într-o scrisoare comună, Franţa şi Germania reclamă “mecanismele de compensaţie” în cazul incapacităţii de control ale frontierelor, scrie Liberation.

Franţa şi Germania au solicitat posibilitatea de a putea restabili controlul asupra frontierelor naţionale timp de o lună în caz de lacune la o frontieră externă a Spaţiului Schengen, indică o scrisoare deschisă semnată de cele două state.

Această poziţie a celor doi şefi de stat, francez şi german, vine ca urmare a declaraţiei lui Nicolas Sarcozy, candidat la alegerile prezidenţiale din 6 mai şi care momentan se află în campanie electorală, în care specifica cum că “spaţiul Schegen există din 1995, adică de 17 ani şi de 17 nu funcţionează”.


El a adăugat că “avem nevoie de un mecanism de compensaţie, în cazul în care un stat membru, în ciuda ajutorului primit, demonstrează că este incapacil de a-şi asigura obligaţiile în ceea ce piveşte obligaţiile de protejate a frontierelor exterioare ale UE”.

Cele două guverne reclamă “posibilitatea, în ultimă instanţă, de a reintroduce controlul asupra frontierelor interne pentru o perioadă care să nu depăşească 30 de zile”, iar după această perioadă, misiunea de a prelungi sau de a stopa controlul la frontierele interne va reveni Consiliului Europei şi care reuneşte ministerele europene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sarcozy a mai declarat că “am vrut Schengen, pentru ca frontierele Europei să fie protejate, nu pentru ca Europa să fie o strecurătoare”.

Comisia Europeană i-a reamintit însă lui Nicolas Sarcozy că acordul Schengen a intrat în vigoare în 1985 şi a fost semnat sub formă de convenţie inter-guvernamentală între ţările care fac parte din acesta.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr