miercuri

24 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2019

China şi Franţa au semnat contracte cu o valoare totală de 15 miliarde de dolari în domeniile aeronauticii, energiei şi agriculturii, cu prilejul vizitei la Beijing a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

China își va încuraja companiile să cumpere aeronave Airbus.

Cele două țări au convenit să colaboreze pentru a promova programul de completare și livrare al modelului A350 și pentru intensificarea investițiilor Airbus în China, potrivit agenției de știri Xinhua, citată de Reuters.


Dintre înțelegerile din domeniul energiei se remarcă promisiunea semnării, până în ianuarie, a acordului final privind construirea în China a unei uzine de tratare a combustibilului nuclear utilizat, caer urmează să fie realizată de grupul francez Orano (fost Areva).

Beijing Gas Group şi Engie au semnat un memorandum privind livrarea de către grupul francez de echipamente de prevenirea a scurgerilor la terminalul de stocare a gazelor naturale lichefiate, aflat în construcţie în oraşul Tianjin din nordul Chinei.

Un alt acord prevede înfiinţarea unui joint venture între grupul petrolier francez Total cu grupul chinez Shenergy Group pentru a distribui gaze naturale lichefiate în delta râului Yangtze.

Totodată, China a aprobat ca 20 de companii franceze să exporte carne de pui, de vită şi de porc și s-a convenit extinderea unui protocol privind exporturile franceze de păsări cu includerea celor de raţe, gâşte şi foie gras,


Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat miercuri că Uniunea Europeană şi China au ajuns la un acord privind protejarea în China a 100 de produse europene care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), precum şi în Uniunea Europeană a 100 de produse chineze care beneficiază de IGP.

Acordul include protejarea unor nume de produse precum vinurile cava, whiskey-ul irlandez, brânza feta şi prosciutto-ul de Parma, potrivit Agerpres.

Pe lista celor 100 de produse se află şi un produs românesc: vinurile de Cotnari.

Este un câştig pentru ambele părţi, întărind relaţiile noastre comerciale, în beneficiul sectoarelor agro-alimentar şi al consumatorilor din ambele părţi”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Acordul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European şi Consiliul UE însă este aşteptat să intre în vigoare până la finele lui 2020.

Exporturile de produse ago-alimentare europene spre China au avut o valoare de 12,8 miliarde euro în perioada septembrie 2018-august 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: