duminică

21 aprilie, 2024

3 octombrie, 2021

Statul va acoperi costurile ședințelor pentru tratamentul tulburărilor psihologice ale tuturor francezilor care au o trimitere de la medicul de familie, a anunțat președintele Emmanuel Macron, la summitul național pe probleme de sănătate mintală.

Fonduri în valoare de 50 de milioane de euro vor fi alocate în bugetul asigurărilor sociale de anul viitor pentru a acoperi costurile acestei măsuri.

Programul pentru plata ședințelor de terapie va demara în 2022 și se adresează adulților, care vor beneficia de un pachet de până la opt ședințe cu un psiholog plătit de guvern. Tarifele decontate sunt în limita a 40 de euro pentru prima sesiune și de 30 de euro pentru următoarele sesiuni. Dacă se consideră necesar, ar mai putea fi decontate ședințe suplimentare, pe bază de prescripție medicală.


„Sănătatea mintală este o problemă majoră, dar abordată insuficient în țara noastră”, a declarat președintele Macron la o conferință a profesioniștilor din domeniu. El a explicat că măsură anunțată este necesară pentru a face față „cererii istorice” de terapie și pentru a ajuta „cât mai curând posibil” cetățenii a căror sănătate mintală suferă.

​”Nu am vrut să vedem importanța sănătății mintale și ne-a explodat în față faptul că sănătatea include și această ramură”, a mai spus șeful statului francez
Anul trecut, sondajele au indicat o creștere uluitoare a cazurilor de depresie, mai ales în rândul persoanelor fără loc de muncă, a celor cu probleme financiare și a tinerilor adulți.

20% din francezi suferă de depresie, 10% au avut gânduri suicidare în pandemie

Aproximativ 20% din francezi suferă de depresie, procent la care s-a ajuns în timpul pandemiei de Covid-19, conform președintelui Macron.

De asemenea, un studiu recent, CoviPrev, efectuat în perioada 31 august – 7 septembrie a arătat că 10% din persoanele chestionate au recunoscut că au avut gânduri suicidare anul trecut, cu 5 puncte procentuale mai mult decât indicau sondajele anterioare pandemiei, a explicat ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, citat de RFI.


„Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor după accidente rutiere”, a spus oficialul.

De asemenea, va fi introdus un singur număr de telefon pentru persoanele care au nevoie de asistență de specialitate de urgență, la care vor răspunde psihilogi și psihiatri 24 de ore, 7 zile/săptămână.

Măsurile va genera  800 de noi locuri de muncă în domeniul sănătății mintale și psihiatrie, conform președintelui Macron.

Franţa nu va fi prima ţară din Europa care finanțează şedinţele de terapie pentru persoanele care suferă de tulburări psihologice. Marea Britanie şi Germania au implementat deja măsuri similare, pentru a aborda această problemă agravată în timpul pandemiei, când au explodat cazurile de depresie, anxietate și alte tulburări, inclusiv în rândul copiilor.

Îngrijorările profesioniștilor

Unii profesioniști din sector și-au exprimat dezamăgirea față de anunțul lui Emmanuel Macron, în special din cauza tarifelor mici decontate pentru o ședință de terapie.

De asemenea, în opinia lor va exista un impediment din cauza introducerii condiționării de recomandarea medicului de familie. Unele persoane sunt reticente în ceea ce privește dezvăluirea îngrijorările legate de sănătate mintală în fața medicului de familie, a explicat Mathieu Collet, psiholog independent care scrie pentru cotidianul Le Figaro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: