marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2012

Franța va deveni, miercuri, prima țară europeană care impune taxa pe tranzacțiile financiare. A fost o idee proastă în trecut, acum este chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

În timp ce noua măsură fiscală va fi impusă de guvernul socialist al președintelui Francois Hollande, aceasta este un semnal îngrijorător. Taxa de 0,2%, adaptată după ideea economistului american James Tobin, va fi aplicată la achiziționarea acțiunilor de la 109 companii franceze cu capitalizare pe piață de peste 1 miliard de euro. O taxă similară va fi impusă pe comercializarea cu frecvență mare și așa numitele asigurări contra falimentului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O analiză a Bloomberg arăta recent că taxa are multe probleme de aplicare și suma ce este de așteptat să fie adusă la buget este de 170 de milioane de euro în 2012 și 500 de milioane de euro anul viitor. În cel mai rău caz, taxa ar pytea alunga investitorii și ar putea reduce creșterea economică, în cel mai bun caz este o distragere a atenției de la măsurile dure pe care trebuie să le aplice cea de-a doua economie a Europei pentru a se revigora. Măsurile fac parte din modificările de buget pentru 2012, și includ o taxă specială pe sănătate, creșteri de taxe pe divindedele companiilor și modificări ale sistemului social nesustenabil și ale legilor de pe piața muncii, luate de administrația anterioară.


Nu există nicio măsură importantă, însă, pentru reducerea cheltuielilor. Hollande a promis de mai multe ori că va găsi 50 de miliarde de euro în economii, pentru a reduce deficitul până la 3% din PIB anul viitor de la 5,2% anul trecut. Sectorul public francez deja reprezintă 54% din PIB, iar taxarea bogaților, pentru a demonstra „cine e șeful” nu vor înlocui reformele fiscale dureroase, dar necesare, precizează sursa citată.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: