sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2022

Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron s-a clasat pe primul loc în primul tur al prezidențialelor franceze, urmat la câteva procente distantă de principala sa contracandidată, Marie Le pen – potrivit exi-pollurilor anunțate duminică seara la închiderea urnelor.

Exit-pollurile i-au atribut lui Emmanuel Macron 28,1% din voturi, iar Marie Le Pen ar fi câștigat 24,5%.
Ca și în 2017, distanța dintre cei doi este de câteva procente, ceea ce anunță o încleștare foarte dură în turul al doilea, peste două săptămâni.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Franţa, a chemat la urne aproximativ 48,7 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale.


Deși s-au înscris în cursă 12 candidați, lupta se dă între Emmanuel Macron (La République en marche, LREM) și cel mai mare rival al său, candidatul de extremă-dreapta Marine Le Pen (Rassemblement national, RN).

Cei 12 candidaţi oficiali aflați pe lista, conform tragerii la sorţi: Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière), Fabien Roussel (Parti communiste français), Emmanuel Macron (La République en marche), Jean Lassalle (Résistons !), Marine Le Pen (Rassemblement national), Éric Zemmour (Reconquête !), Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise), Anne Hidalgo (Parti socialiste), Yannick Jadot (Europe Écologie-Les Verts), Valérie Pécresse (Les Républicains), Philippe Poutou (Nouveau parti anticapitaliste) şi Nicolas Dupont-Aignan (Debout la France).

Campania electorală din Franţa a avut un început lent şi a fost umbrită de războiul din Ucraina. Aproape niciun subiect nu a rezonat cu alegătorii, iar mulţi candidaţi au fost percepuţi ca fiind slabi, ceea ce a sporit temerile legate de o prezenţă scăzută la vot. Sondajele au prognozat recent că până la 30% ar putea să nu voteze, potrivit DPA.

Miza politică e foarte mare sub aspectul funcției: preşedintele francez are puteri extinse iar mandatul este de 5 ani. El este mai puternic decât prim-ministrul pe care îl numeşte şi are o influenţă decisivă asupra cursului ţării:


aceasta e a doua mare miză – una europeană: Franța e a doua economie a UE, prima forță militară după Brexit și are un cuvânt greu de spus în poziționarea geopolitică a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, politician liberal de centru, este văzut ca un partener mult mai confortabil şi mai de încredere decât Le Pen, cu care este greu de imaginat o cooperare strânsă din cauza poziţiilor lor uneori radicale, la care se adaugă relațiile apropiate cu președintele Vladimir Putin.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: