vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 mai, 2022

Jean Castex și-a dat demisia luni din funcția de prim-ministru, președintele Emmanuel Macron nominalizând-o pe Elisabeth Borne, ministrul muncii, să formeze viitorul guvern.

Elisabeth Borne (61 de ani) va fi a doua femeie din istoria Franței care ocupă poziția de premier, prima fiind Edith Cresson, care a condus guvernul de la Paris timp de un an, între 1991 și 1992.

Demisia lui Jean Castex, anunță Reuters, deschide calea pentru reorganizarea guvernului de către Emmanuel Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez, în aprilie, a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai „concentrat”, adică cu mai puţini miniştri.


Potrivit Politico, președintele ar fi vrut să promoveze o femeie și a spus că dorește să numească pe cineva ”puternic în probleme sociale, de mediu și de producție”.

Emmanuel Macron trimite astfel un semnal că este conştient de nemulţumirile alegătorilor exprimate prin prezenţa redusă la vot şi prin sprijinul substanţial pentru extrema stânga şi extrema dreapta.

Cine este Elisabeth Borne

Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat duminică de Journal du Dimanche arăta că 74% dintre francezi ar fi favorabili unui premier femeie.

Absolventă a Ecole Polytechnique din Franța, Elisabeth Borne a fost șef de cabinet al ministrului socialist al Ecologiei, Ségolène Royal, în 2014 și a lucrat în serviciul public francez și în sectorul privat.


A fost în trecut directoarea autorităţii de transport autonome din Paris (RATP), prefect al regiunii Poitou-Charentes şi s-a alăturat mișcării politice girate de Emmanuel Macron în 2017.

În timpul primului mandat prezidenţial al lui Emmanuel Macron, Elisabeth Borne a ocupat succesiv funcţiile de ministr al Transporturilor, Ministrul Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi al Energiei şi al Muncii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: