joi

25 aprilie, 2024

17 februarie, 2022

Franța, împreună cu partenerii săi europeni și internaționali, a anunțat joi încheierea operațiunii sale militare, care durează de nouă ani, din Mali, pe fondul tensiunilor crescânde cu junta militară a țării.

„Din cauza multiplelor obstacole din partea autorităților de tranziție maliene, Canada și statele europene care s-au alăturat operațiunii Barkhane și în cadrul Task Force Takuba … au decis să înceapă retragerea coordonată a resurselor alocate acestor operațiuni de pe teritoriul malian”, precizează un comunicat comun publicat joi de Elysée.

Decizia a fost agreeată la cina de la Elysée, organizată miercuri seară, cu lideri din țări africane și reprezentanți ai UE.


Declarația asigură că Franța și partenerii săi „își vor continua acțiunile comune împotriva terorismului în regiunea Sahel, inclusiv în Niger și în Golful Guineei” și vor schița o nouă strategie pentru regiune până în iunie 2022.

Decizia de retragere din Mali marchează un regres major în eforturile pe termen lung ale Parisului de a lupta împotriva grupărilor teroriste din regiune.

Grupul Wagner, ultimul inamic din Mali

Aproximativ 3.500 de soldați francezi se află în prezent în Mali și peste 4.000 se află în regiunea mai largă, potrivit Elysée.

Franța este prezentă în Sahel din 2013, când președintele de atunci François Hollande a decis să trimită trupe mai întâi în Mali, apoi în regiunea Sahel extinsă, inclusiv Burkina Faso, Ciad, Mauritania și Niger, pentru a lupta împotriva terorismului jihadist.


Aproximativ 53 de soldați francezi au fost uciși în Sahel de la începutul operațiunii, pentru care sprijinul public a scăzut în ultimele luni.

Trupele franceze se confruntă acum și cu soldați mercenari din Grupul Wagner din Rusia.

Situația din Mali a escaladat în ultimele săptămâni când guvernul l-a expulzat pe ambasadorul Franței; mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Bamako pentru a protesta față de prezența franceză din Mali.

România s-a alăturat anul trecut Task Force Takuba, Parlamentul adoptând în iunie participarea cu forţe militare, mijloace şi echipamente la operațiunile militare din Sahel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: