joi

18 aprilie, 2024

17 iunie, 2021

romania task force takuba operațiuni militare sahel

România va participa – cu forţe militare, mijloace şi echipamente – la operațiunile militare din Sahel (misiunea europeană Task Force Takuba), coordonate de Franţa. Este decizia Parlamentului României adoptată miercuri în ședință comună a camerelor. La votul în plen s-au înregistrat 346 de voturi pentru, două voturi contra şi două abţineri.

Decizia Bucureștiului a fost salutată de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, care a mulțumit României pentru participare și a scris, pe Twitter, că “mobilizarea europenilor în Sahel continuă”.


Task Force Takuba a devenit operațională în vara anului trecut, fiind constituită la cererea guvernelor din Nigeria și Mali pentru a ajuta la stabilizarea regiunii Sahel.

Este compusă de trupe speciale asigurate de Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Țările de Jos, Portugalia și Suedia. Contribuția României va deveni efectivă începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021.

România va detașa pentru această forță un efectiv de 50 de militari, iar fondurile financiare necesare pregătirii şi executării acestei misiuni se asigură din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

sahel operatiuni militare franta


”Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menţinerea profilului operaţional al acesteia şi va aduce vizibilitate internaţională sporită ţării noastre, alături de beneficii importante cuantificabile politic şi politico-militar, în relaţia cu Franţa”, se arată între altele în raportul întocmit de comisiile parlamentare de specialitate.

Întrunite în şedinţă comună pe 15 iunie, Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport favorabil după ce au analizat scrisoarea preşedintelui României pe această temă.

În anul 2021, Armata României participă cu aproximativ 280 de militari la diverse operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În ședința CSAT din 27 aprilie a fost aprobată redislocarea în România a contingentului de 611 militari din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: