marți

30 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2014

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a anunţat crearea unei companii naţionale a minelor  cu ajutorul căreia să se recâştige controlul asupra acestui sector, companie care să reangajeze Franţa în bătălia globală pentru accesul la resurse, care să asigure necesarul de materii prime şi să exporte know-how, scrie EurActiv.

Compania se va ocupa de know-how, de  cercetarea subsolului şi exploatarea resurselor minerale, a explicat ministrul.

Scopul este „reangajarea Franţei în bătălia globală pentru accesul la resurse naturale”, a mai explicat Arnaud Montebourg, declarând că este foarte important ca statul să recâştige controlul asupra sectorului minier şi să asigure stocurile necesare de materii prime.


Detaliile privind viitoarea companie nu sunt încă foarte clare, spune EurActiv, dar despre finanţare se ştie deja că ea se va face prin Agenţia participaţiilor statului (care administrează acţiunile statului în diferite companii) şi prin Biroul de cercetări miniere şi geologice.

În următorii cinci ani, aceste două instituţii vor vira între 200 şi 400 de milioane de euro.

Compania va putea lucra în parteneriat cu sectorul privat, dar finanţarea va trebui să fie majoritar din fonduri publice.

„Crearea unei companii naţionale va permite controlul preţurilor, al cantităţilor exploatate şi va asigura suveranitatea în domeniu. În trecut am semnat un număr de permise de exploatare pentru companii miniere străine, pentru că nu existau firme autohtone. Acum, s-a terminat”, a declarat ministrul Industriei.


Pentru Franţa este important, de asmenea, să-şi asigure importurile de materii prime necesare pentru puternica industrie de prelucrare, precum industria aluminiului şi a oţelului, şi să asigure, pe de altă parte, aprovizionarea cu metale rare pentru high-tech (telecomunicaţii, microprocesoare şi energie regenerabilă).

Compania nu va funcţiona doar pe teritoriul Franţei. Printre primele proiecte pe care le vizează ministrul Montebourg se numără exploatarea aurului în Guiana şi de nichel Noua Caledonie.

Mai multe ţări din Africa şi Asia Centrală, unde Franţa este prezentă cu birouri pentru prospecţiuni geologice, s-au arătat interesate de expertiza franceză.

De aceea, compania naţională va fi un holding cu subsidiare în toate statele unde va opera.

Ministrul a confirmat şi existenţa unui proiect pentru reformarea legii minelor, care va permite cetăţenilor să participe la luarea deciziilor privind activităţile miniere.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: