vineri

19 aprilie, 2024

29 octombrie, 2020

Franța va intra vineri în carantină generală, pânp cel puțin la 1 decembrie, pentru a opri evoluția alarmantă a pandemiei de coronavirus, a anunțat miercuri seara președintele Emmanuel Macron.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a stabilit cu liderii landurilor intrarea țării în lockdown parțial, pe parcursul întregii luni noiembrie. În ambele țări, școlil vor rămâne închise, atât timp cât va fi posibil.

Franța revine la declarațiile pentru ieșirea din casă

Afacerile non-esențiale vor fi închise, dar școlile vor rămâne deschise timp de patru săptămâni. Oamenii vor avea voie să iasă din casă pentru achiziționarea de bunuri esenţiale, să meargă la medic sau să facă mişcare în aer liber timp de o oră.


„Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron.

Noile restricții, potrivit prsei franceze:

  • oamenii vor putea ieși din casă numai cu documente
  • călătoriile între regiuni sunt interzise
  • barurile, restaurantele și activitățile nonesențiale vor fi închise
  • munca trebuie făcută de acasă, acolo unde este posibil
  • universitățile vor avea cursuri preponderent online

„Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane”, a mai spus preşedintele Franţei.

Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu au anticipat-o. Spre deosebire de primul val, toate regiunile se află acum pe pragul de alertă. (…) Responsabilitatea mea este de a-i proteja pe toți francezii, în pofida polemicilor, în pofida dificultății deciziilor care trebuie luate. Îmi asum pe deplin”, a spus președintele francez, adăugând că al doilea val „va fi mai greu, mai letal decât primul, a mai spus președintele Franței, citat de Agerpres.


El a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămâni: „Dacă peste două săptămâni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atât de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun”.

Dacă epidemia nu va fi controlată, sunt posibile noi restricții.

Franța a raportat în ultimele săptămâni zeci de mii de cazuri noi de infectări pe zi și a ajuns la 380 de noi diagnosticări pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori.

Marți s-a înregistrat un număr record de 523 de decese Covid-19 în 24 de ore, ceea ce a urcat totalul morților la 35.541, al treilea total din UE, după Marea Britanie și Italia.

Angela Merkel: „Trebuie să acționăm acum”

Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri împreună cu landurile instituirea unor noi restricţii antiepidemice, care includ închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de Covid-19.

Cancelarul a anunţat de asemenea un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice.

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa guvernului de la Berlin, avertizând că situaţia este „foarte serioasă” şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, în cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputându-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.

„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a mai atenţionat Angela Merkel.

Noile restricţii, aplicabile din 2 noiembrie:

  • limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din două gospodării diferite
  • restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate
  • populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale
  • înnoptările în hoteluri vor fi permise doar pentru călătoriile în scop profesional necesare
  • călătoriile în scop turistic sunt interzise.

Obiectivul acestor măsuri severe – nu însă la fel de restrictive ca în primăvară, când au fost închise magazinele neesenţiale şi şcolile – este, potrivit cancelarului Merkel, să limiteze cât mai mult efectele economice şi să permită menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise.

În ultimele 24, de ore Germania a înregistrat 14.964 de noi cazuri de COVID-19 şi 85 de decese, menţinând în continuare rata infectărilor şi a deceselor sub cea a multora dintre ţările vecine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: