joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2022

Franţa va plafona anul viitor creşterea preţurilor energiei şi gazelor pentru gospodării la 15%, a declarat miercuri prim-ministrul Elisabeth Borne, anunță Reuters.

Măsura este menită să atenueze impactul asupra consumatorilor provocat de cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Plafoanele vor costa statul francez 16 miliarde de euro.

Statul va oferi şi granturi pentru cei mai săraci, cu un cec de până la 200 de euro pentru 12 milioane de gospodării.


Premierul Elisabeth Borne a spus că noul plafon pentru preţurile gazelor va intra în vigoare în ianuarie, în timp ce noul plafon pentru energie electrică va urma o lună mai târziu.

”Suntem hotărâţi, la fel ca la începutul crizelor cu care ne confruntăm, să acţionăm, să ne adaptăm şi să protejăm poporul francez şi economia noastră”, a spus Borne într-o conferinţă de presă.

Măsuri anterioare adoptate de guvernul de la Paris

Franţa a cheltuit deja miliarde de euro pentru măsuri de atenuare a impactului inflaţionist al creşterii preţurilor energiei. A plafonat creşterea preţurilor reglementate la energie în acest an la 4% şi a forţat compania de utilităţi de stat EDF (EDF.PA) să vândă mai multă energie electrică rivalilor cu mult sub tarifele pieţei.

De asemenea, Franţa a îngheţat preţurile reglementate ale gazelor rezidenţiale la nivelurile din octombrie 2021.


Gospodăriile cu încălzire pe gaze vor plăti, în medie, cu 25 de euro în plus în fiecare lună, în loc de 200 de euro în plus fără un plafon de preţ, în 2023, prognozează guvernul.

Franța, mai puțin expusă la gazul rusesc

Franţa, unde se află cel mai mare număr de reactoare nucleare din lume, după Statele Unite, este mai puţin expusă decât vecinii săi la o reducere a aprovizionării cu gaze ruseşti, ca represalii pentru sancţiunile occidentale.

Dar un număr fără precedent de întreruperi ale funcţionării reactoarelor a dus producţia de energie nucleară din Franţa la un nivel minim din ultimii 30 de ani, adăugându-se crizei energetice la nivel de continent.

Nu există niciun risc de întrerupere totală în Franţa în această iarnă, dar unele întreruperi de curent nu pot fi excluse în timpul vârfurilor de cerere, a spus mai devreme operatorul de reţea RTE.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: