miercuri

17 iulie, 2024

17 noiembrie, 2015

le drianMinistrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a cerut marți ajutorul militar al tuturor statelor membre, invocând, pentru prima oară în istoria Uniunii, articolul 42 – 7 din Tratat, un fel de echivalent european al articolului 5 din Tratatatul NATO.

Articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede: „Dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (să-i acorde) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.

Articolul este interpretat de unii teoreticieni ca incorporând angajamentul de apărare în cadrul UE.


Ministrul a explicat că solicitarea adresată statelor membre se referă la intensificarea „participării militare” în anumite teatre de operațiuni externe, sau acordând sprijin pentru intervențiile declanșate  în Siria și Irak împotriva grupării islamiste Stat Islamic.

„Franța nu va putea fi singură în aceste teatre”, le-a spus ministrul Jean-Yves Le Drian miniștrilor apărării din UE care au participat marți la o reuniune organizată la Bruxelles.

După atacurile din Paris și măsurile de securitate ce au fost impuse și vor rămâne în vigoare timp de trei luni, Franța are nevoie de ajutor deoarece nu poate susține suplimentar intensificarea loviturilor aeriene împotriva SI în Siria și Irak, precum și intervențiile din Sahel și Liban.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: