vineri

26 aprilie, 2024

7 octombrie, 2022

Franţa a lansat joi un plan naţional de economisire a energiei, mizând pe un impuls pentru a stinge luminile şi a coborî temperaturile în termostate pentru a evita întreruperile de curent şi de gaze în timpul iernii, cu scopul de a reduce consumul în următorii doi ani cu 10%, transmite Reuters.

Totodată, pentru 2023, guvernul francez a decis să plafoneze creșterea prețurilor la gaze și electricitate la maximum 15%.

Deşi Franța este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât Germania, producţia de energie nucleară franceză a scăzut pe măsură ce sectorul se luptă să repună în funcţiune mai multe dintre reactoarele sale vechi , aflate în întreţinere forţată.


Mai mult, Germania a anunțat că în situația în care în sezonul rece se va confrunta cu o penurie a consmului de energiei va sista exporturile de electricitate către vecinii săi, în special către Franța și Austria.

Ce măsuri sunt vizate

Executivul de la Paris şi-a stabilit obiectivul de a reduce consumul de energie al Franţei cu 10% până în 2024, faţă de nivelurile din 2019, un prim pas într-un plan pe termen mai lung de a deveni neutră în privinţa emisiilor de carbon prin reducerea consumului de energie cu 40% până în 2050.

”Acţiunea noastră comună ne va permite să evităm să luăm mai multe măsuri obligatorii”, a declarat ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în timp ce prezenta planul.

În conformitate cu planul amplu, guvernul ar da exemplu, inclusiv prin aplicarea unei limite de temperatură de 19 grade Celsius în clădirile publice şi scăderea acesteia la 18 grade Celsius în zilele în care reţeaua este suprasolicitată.


Printre alte măsuri, statul va reduce şi consumul de apă caldă în toalete, va încuraja munca de acasă, iar funcţionarii publici care conduc vehicule guvernamentale vor fi obligaţi să-şi limiteze viteza la 110 kilometri pe oră.

Între timp, 30 din cele mai mari 40 de companii din Franţa s-au angajat să reducă consumul de energie prin stingerea luminilor în clădirile nefolosite, limitând în acelaşi timp încălzirea şi aerul condiţionat.

Plan în acord cu cerința Comisiei Europene

Miniștrii energiei din cele 27 de țări membre UE s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles, unde au aprobat mai multe măsuri pentru a limita creșterea prețului energiei.

Pe lângă taxa pe profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili realizate în acest an sau anul viitor, s-a decis reducerea voluntară a consumului de electricitate cu 10% și o reducere obligatorie cu 5% a în perioadele de vârf pentru a evita posibilile întreruperi.

45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor

La fel ca şi vecinii săi europeni, Franţa a promis că va cheltui miliarde de euro pentru a atenua impactul celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Europa după anii 1970.

Plafonarea de 15% a creșterii prețurilor pentru 2023 vine după ce în luna februarie a acestui an, Franţa a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu doar 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021.

Fără acest plafon, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%.

Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.

În plus, autorităţile franceze vor acorda o plată unică pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării.

„Un cec energetic excepţional” urmează a fi vărsat până la finele anului către 12 milioane de gospodării, valoarea acestui cec urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării şi de 100 de euro pentru restul de 20%, scrie AFP.

Premierul francez, Elisabeth Borne, a spus că factura medie la gaze va creşte cu „25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon”

. În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu „20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon”.

Ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a spus că aproape 800 de milioane de euro au fost rezervate pentru a ajuta oamenii să-şi reducă consumul de energie, inclusiv subvenţii de până la 9.000 de euro per gospodărie pentru a trece de la boilere pe gaze la pompe de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: