joi

25 aprilie, 2024

29 aprilie, 2016

proteste frantaPeste 120 de persoane au fost arestate și 24 de polițiști au fost răniți (3 sunt în stare gravă), ca urmare a ciocnirilor violente ce au avut loc joi în mai multe orașe franceze. Violențele s-au produs în timpul mitingurilor la care au participat joi, la nivel național, aproximativ 170.000 de sindicaliști și tineri. Ei contestă modificarea legislației muncii, o reformă ce a declanșat, în ultimele două luni, proteste în toate marile orașe din Franța.

Forțele de ordine publică din Paris au răspuns cu gaze lacrimogene după ce tineri mascați au aruncat spre ele cu sticle și pietre din caldarâm.

Ciocniri violente au mai avut loc la Nantes, Lyon, Marsilia și Toulouse, iar ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunțat că 124 de persoane din toată țară au fost  arestate joi.


Premierul francez, Manuel Valls, a declarat că „minoritatea iresponsabilă” va fi „adusă în fața justiției”.

La Paris, forțele de securitate a tras grenade cu gaz și paralizante lacrimogene mai devreme, vineri, pentru a dispersa sute de oameni care au refuzat să părăsească Place de la Republique, după un raliu pe timp de noapte.

Vieri dimineața, la Paris, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze cele câteva sute de demonstranți care a u refuzat să părăsească Place de la Republique, locul unde s-au desfășurat demonstrațiile joi noaptea.

Două autobuze și două scutere au fost incendiate în apropierea Pieței, pe străduțele unde au fost împinși de poliție manifestanții.


Proteste au loc de două luni, iar în ultima perioadă sindicaliștii au oprit teporar activitatea în sectorul aerian și cel de transport public, provocând numeroase probleme guvernului – din cauza protestului, mai multe zboruri de pe aeroportul Orly au fost anulate.

Reforma legislației muncii vizează reducerea șomajului cronic ajuns la circa 10%, dar oponenții acestui pachet susțin că noile reglementări vor accentua nesiguranța locurilor de muncă pentru tineri și taie din drepturile angajaților.

Sindicaliștilor li s-au alăturat de la început tinerii, care se confruntă cu o rată a șomajului de 25%. La Toulouse, pe unul dintre steagurile manifestanților scrie „Fii tânăr și taci!”

Duminică, 1 Mai, în Franța sunt așteptate proteste de proporții cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii, mai ales că marți parlamentul începe dezbaterea proiectului de lege.

Proiectul prevede, printre altele, reducerea bonusurilor pentru orele suplimentare de muncă, liberalizarea angajărilor și a concedierilor, şi creșterea numărului de ore de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: