sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2017

O Uniune cu mai multe viteze, în care unele țări să fie mai integrate decât altele, este necesară pentru a evita explozia blocului comunitar, a declarat președintele francez, Francois Hollande, într-un interviu acordat pentru șase mari publicații europene.

UE 27 nu mai poate fi una uniformă, iar acum a venit momentul unei Uniunii în mai multe viteze:

„De mai mult timp, ideea unei Europe diferențiate, cu viteze și ritmuri de proges diferite, a provocat foarte multă rezistență. Azi, însă, ideea este necesară. Altfel, Europa va exploda,” a declarat Hollande.


Pe 25 martie, liderii UE vor sărbători 60 de ani de la Tratatul de la Roma și vor face publică o declarație despre viitorul Europei în următorii 10 ani.

Luni, la Versailles, va avea loc întâlnirea celor mai puternice patru state din UE – Germania, Franța, Italia și Spania –  pentru a stabili o poziție comună privind o Europă cu mai multe viteze, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

Aceasta ar însemna grade diferite de integrare în diferite domenii.

Franța va propune un buget comun pentru eurozonă, pentru a nu mai aștepta adoptarea euro în unele state pentru a aprofunda uniunea econmică și monetară acolo unde acest lucru este posibil, a mai spus Hollande: „Unele țări nu vor adera niciodată la eurozonă… Hai să nu mai așteptăm după ele pentru a adânci uniunea economică și monetară”, a spus Francois Hollande.


Miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei au anunțat joi că susțin Carta Albă lansată miercuri de președintele CE, Jean Claude Junker, afirmând că susțin scenariul unei Europe cu mai multe viteze.

Într-o declarație comună făcută după prezentarea de miercuri a președintelui Junker, francezul Jean-Marc Ayrault și germanul Sigmar Gabriel afirmă că trebuie identificate căi ”pentru a ține mai bine cont de nivelurile diferite de ambiție ale statelor membre, astfel încât Europa să răspundă mai bine așteptărilor tuturor cetățenilor europeni”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia Europeană a creionat 5 scenarii pentru evoluția viitoare a UE, adunate într-o Cartă Albă prezentată miercuri de președintele Jean Claude Junker. Scenariile sunt intitulate : ”Continuând pe același drum”, ”Nimic altceva decât o piață unică”, ”Cei care vor să facă mai mult, să facă”, ”Făcând mai puțin, dar mai eficient” și ”Să facem mai mult, împreună”.

Carta Albă a fost lansată pentru a crea o bază de discuții a liderilor europeni vizavi de viitorul UE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: