duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 noiembrie, 2015

putin hollandeFranța și Rusia au aceeași poziție în privința necesității unei coaliții largi în Siria, vor intensifica schimbul de informații privind țintele Stat Islamic, dar își păstrează opiniile diferite în privința lui Bashar al-Assad, este concluzia întâlnirii de joi dintre președinții Francois Hollande și Vladimir Putin, scrie Reuters.

Referindu-se la incidentul cu avionul rus bombardat de aviația turcă, Vladimir Putin a avertizat că țara sa se va asigura că nu se vor repeta astfel de lucruri, în caz contrar Rusia nu va mai avea cooperare cu nimeni, cu nicio coaliție și cu nicio țară, scrie The Guardian.

Cei doi șefi de stat au avut o cină de lucru la Kremlin, în timpul căreia au discutat coordonarea activităților în Siria.


„Vom creşte schimburile de informaţii şi de informaţii secrete de orice natură, mai ales între forţele noastre (…) Atacurile aeriene contra Daech (acronimul arab al SI) vor fi intensificate şi vor face obiectul unei coordonări în vederea creşterii eficienţei lor mai ales împotriva transporturilor de petrol”, a declarat presei președintele francez.

Francois Hollande s-a referit și la principala obiecție a occidentalilor în privința intervenției Rusiei în Siria, faptul că avioanele de luptă rusești bombardează nu doar ținte ale Stat Islamic, ci și pozițiile rebelilor anti-Assad: „Forţele care luptă împotriva Daech şi grupărilor teroriste nu trebuie să fie vizate de către avioanele noastre; trebuie să atacăm grupările teroriste şi Daech”, a insistat Francois Hollande.

Vladimir Putin a prezentat poziția deja cunoscută a Rusiei în chestiunea Siria. Moscova dorește „o coaliție antiteroristă foarte largă „, un front antiterorist sub umbrela ONU.

Nu e dispus însă la concesii în privința lui Bashar al-Assad a cărui soartă, a repetat liderul de la Kremlin, trebuie să fie decisă de sirieni: „Soarta preşedintelui Siriei trebuie să fie 100% în măna poporului sirian. Singura armata capabilă să lupte împotriva SI este armata siriană a lui Bashar al-Assad”, a spusVladimir Putin.

Conflictul cu Turcia


„Suntem pregătiţi să participăm la o coaliţie condusă de Statele Unite. Dar, bineînţeles că incidente ca cel al distrugerii avionului nostru şi moartea oamenilor noştri (de către Turcia – n. Red.) sunt absolut inacceptabile”, a spusVladimir Putin.

El a făcut din nou referiri dure la turci, pe care i-a acuzat din nou că ar cumpăra petrol de la organizația Stat Islamic.

Francois Hollande a declarat că incidente, „eminamente regretabile”,  precum cel în care armata turcă a doborât un avion rus ce eexecuta lovituri aeriene în Siria demonstrează nevoia unei mai strânse coordonări, care să nu piardă din vedere obiectivul principal, şi anume „lupta împotriva Daech”.

„Este esenţial, în această zonă şi în această perioadă, să se evite orice risc şi orice nou incident şi să se prevină această escaladare”, a spus președintele francez.

Francois Hollande a încheiat la Moscova turneul diplomatic în care a avut discuții despre Siria cu premierul Marii Britanii, David Cameron (luni), cu Barack Obama (marți, la Washington) și cu Angela Merkel (miercuri, la Paris).

Toți acești lideri mondiali se vor reîntâlnisăptămâna viitoare, la Paris, unde va avea loc Conferinţa mondială pe tema modificărilor climatice (COP21), la care participă aproximativ 140 de şefi de stat şi de guverne.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: