joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2012

Preşedintele francez Francois Hollande a promis să închidă cea mai veche centrală nucleară din ţară până în 2016, şi, într-un discurs mai amplu despre protecţia mediului, a spus că guvernul săunu va permite exploatarea a gazelor de şist prin folosirea metodei controversate de extracţie numită fracturare hidraulică, relatează EurActiv.

Hollande a anunţat, la sfârştiul săptămânii trecute, că va închide centrala nucleară Fessenheim din Alsacia, lângă graniţa cu Germania, până la finalul lui 2016, respectându-şi promisiunile din campania electorală de a opri operaţiunile acesteia până la finalul mandatului său, în 2017.

Centrala, care a intrat în funcţiune în 1977, este cea mai veche din Franţa şi a fost frecvent ţinta unor îngrijorări după cutremurul şi tsunamiul din Japonia, din 2011, care a provocat dezastrul nuclear de la Fukushima.


Săptămîna trecută, activiştii pentru protecţia mediului au cerut închiderea operaţiunilor mai devreme, după ce s-a constatat o scurgere de aburi la uzină, care a dus la o alarmă de incendiu.

Franţa obţine  75% din electricitatea utilizată din producţia nucleară, mai mult decât orice altă ţară, iar subiectul dependenţei sale nucleare a devenit extrem de senssibil, după catastrofa de la Fukushima.

Hollande a promis de mai multe ori că va reduce procentajul energiei nucleare din producerea energie lanivel naţionali, până la 50%. Anunţul nu a fost pe placut industriei de profil şi a adus critici din partea sindicaliştilor, care se tem în legătură cu pierderea multor locuri de muncă.

Într-un interviu pentru Journal de Dimanche, Bernard Thibault, şeful sindicatului grupului energetic francez EDF, a calificat decizia anunţată de şeful statului drept una “luată în grabă”, înainte ca măcar să înceapă  dezbaterea la nivel naţional privind tranziţia energetică.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: