sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2012

Preşedintele francez Francois Hollande a promis să închidă cea mai veche centrală nucleară din ţară până în 2016, şi, într-un discurs mai amplu despre protecţia mediului, a spus că guvernul săunu va permite exploatarea a gazelor de şist prin folosirea metodei controversate de extracţie numită fracturare hidraulică, relatează EurActiv.

Hollande a anunţat, la sfârştiul săptămânii trecute, că va închide centrala nucleară Fessenheim din Alsacia, lângă graniţa cu Germania, până la finalul lui 2016, respectându-şi promisiunile din campania electorală de a opri operaţiunile acesteia până la finalul mandatului său, în 2017.

Centrala, care a intrat în funcţiune în 1977, este cea mai veche din Franţa şi a fost frecvent ţinta unor îngrijorări după cutremurul şi tsunamiul din Japonia, din 2011, care a provocat dezastrul nuclear de la Fukushima.


Săptămîna trecută, activiştii pentru protecţia mediului au cerut închiderea operaţiunilor mai devreme, după ce s-a constatat o scurgere de aburi la uzină, care a dus la o alarmă de incendiu.

Franţa obţine  75% din electricitatea utilizată din producţia nucleară, mai mult decât orice altă ţară, iar subiectul dependenţei sale nucleare a devenit extrem de senssibil, după catastrofa de la Fukushima.

Hollande a promis de mai multe ori că va reduce procentajul energiei nucleare din producerea energie lanivel naţionali, până la 50%. Anunţul nu a fost pe placut industriei de profil şi a adus critici din partea sindicaliştilor, care se tem în legătură cu pierderea multor locuri de muncă.

Într-un interviu pentru Journal de Dimanche, Bernard Thibault, şeful sindicatului grupului energetic francez EDF, a calificat decizia anunţată de şeful statului drept una “luată în grabă”, înainte ca măcar să înceapă  dezbaterea la nivel naţional privind tranziţia energetică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: