Președintele Francois Hollande a anunțat marți aprobarea unui plan vizând crearea de locuri de muncă în încercarea de a scoate Franța din ceea a numit ”stare de urgență economică”.
Potrivit BBC, în cadrul unei scheme care va dura doi ani, pentru care statul va aloca 2 miliarde de euro, companiile cu mai puțin de 250 de angajați vor primi subvenții dacă vor angaja tineri sau șomeri pentru o durată minimă de 6 luni.
Suplimentar, aproximativ 500.000 de cursuri vocaționale vor fi deschise de instituții de învătământ.
Rata șomajului în Franța atinge 10,6%, spre comparație media europeană este de 9,8% și de 4,2% în Germania.
Președintele Hollande a anunțat că cele 2 miliarde de euro necesare susținerii programului vor fi obținute prin reducerea cheltuielilor în alte sectoare publice.
Președintele Franței a mai declarat recent că urgența socială națională generată de șomaj este la fel de serioasă ca urgența cauzată de terorism și a cerut public să fie sprijinit să construiască ”modelul economic și social al viitorului”.
BBC notează însă scepticismul cu care francezii privesc noua campanie a președintelui din cauză că, în ciuda periodicelor anunțuri de planuri, pacte sau promisiuni, numărul șomerilor din Franța continuă să crească.
Cu puțin mai mult de un an până la desfășurarea alegerilor prezidențiale, în care speră să obțină un al doilea mandat, președintele Hollande are nevoie de vești bune de pe frontul luptei împotriva șomajului.
Ținând cont de uriașa discrepanță dintre planurile anunțate de la preluarea funcției și realizări există puține șanse ca acest nou plan să dea roade până la momentul potrivit, este concluzia jurnaliștilor britanici.