sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2016

hollande=François Hollande (62 de ani) a anunțat joi că nu va mai candida pentru un nou mandat, la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2017, devenind astfel primul președinte din cea de-a Cincea Republică Franceză care abandonează ideea realegerii în funcție.

„Lumea, Europa, Franța, au făcut față unor provocări deosebit de serioase în timpul mandatului meu. În aceste circumstanțe speciale vreau să păstrez coeziunea națională”, a explicat el, citat de BBC.

S-a referit la atacurile din Nice și din Paris, precum și atacul asupra revistei Charlie Hebdo.


„Sunt conștient de riscurile reprezentate de un demers ca al meu, care nu ar reuni suficient sprijin în jurul său. De aceea am decis să nu candidez în alegerile prezidențiale”, a declarat Hollande, și aveertizând alegătorii în privința riscului pe care-l reprezintă Frontul Național.

Toate sondajele arată că el nu ar obține mai mult de 10%, în unele fiind creditat chiar cu doar 3% intenție de vot.

Pe de altă parte, această scădere a încrederii în Hollande a făcut deja ca electoratul de stânga să-și îndrepte opțiunea spre alte variante în această parte a eșicherului politic și ar fi putu duce în ianuarie la respingerea candidaturii sale de către socialiști..

Retragerea deschide competiția în interiorul Partidului Socialist, care-și va alege în ianuarie reprezentantul. Cele mai multe șanse sunt de partea premierului Manuel Valls, care a anunțat săptămâna trecută că este gata să intere în cursa prezidențială.


Referindu-se la decizia lui Hollande de a nu mai candida, Valls a spus că aceasta este „decizia unui om de stat”.

Reamintim că weekendul trecut, republicanii l-au desemnat pe Francois Fillon, cu peste patru milioane de voturi, pentru a-i reprezenta la alegerile din primăvara lui 2017.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen, liderul Frontului Național, va intra în turul doi. Rămâne de văzut dacă celălalt candidat din finală va fi de la socialiști sau de la republicani.

Președintele socialist a cunoscut în ultimele luni o puternică opoziție în propria tabără, în special la începutul lui 2016, în jurul proiectului de reformă a codului muncii, care a scos în stradă mii de manifestanți.

El a fost ales președinte în 2012, când a câștigat în fața lui Nicolas Sarkozy.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mandatul său, marcat de mai multe operațiuni militare externe (Mali, Republica Centrafricană, Irak, Siria), a fost de asemenea cel al celor mai grave atentate comise în Franța: Charlie Hebdo, 13 noiembrie 2015 — la Paris și Saint-Denis, 14 iulie — Nisa.

François Hollande devine astfel primul președinte francez care renunță să candideze pentru a fi reales, începând din 1958, excepție făcând Georges Pompidou, decedat în funcție în 1974.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: