7 octombrie, 2015

bruno rocheFrancezul Bruno Roche (foto), fost director general al Apa Nova, a fost pus miercuri sub control judiciar pentru că a decontat mai multe sume de bani unor firme care nu au executat niciodată lucrări pentru compania de apă a Bucureștiului.

Controlul judiciar a fost instituit pe o perioadă de 60 de zile, la sfârșitul a 4 ore de audieri desfășurate în limba franceză, prin translator.

Procurorii i-au interzis lui Bruno Roche să părăsească țara și să ia legătura cu ceilalți acuzați din dosar.


Procurorii doreau să-l audieze miercuri și pe Laurent Lalague, francezul care i-a urmat lui Bruno Roche la conducerea Apa Nova.

Acesta este plecat din țară, așa încât anchetatorii i-au înștiințat pe apărătorii săi că s-a dispus continuarea urmăririi penale împotriva sa pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, acuzație ce-i este adusă și lui Bruno Roche.

Bruno Roche, în calitate de administrator al SC Apa Nova SA București și director general al aceleiași societăți, a remis, în urma unei înțelegeri prealabile cu Ovidiu Semenescu, inculpat în același dosar, sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând oamenilor de afaceri Ovidiu Semenescu și Vlad Moisescu (fost trezoriei al PNL Sector 1), și Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, potrivit cunui comunicat al rpocurorilor anticorupție.

Toți sunt inculpați în dosarul investigat la DNA Ploiești.


„Pentru sumele de bani obținute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai grupului de firme, din care face parte și SC Apa Nova SA București.

Majoritatea plăților aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților”, mai spune comunicatul DNA.

Procurorii susțin că acești bani au reprezentat, în realitate, contravaloarea influenței și intervențiilor exercitate de către Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu pe lângă reprezentanți ai mai multor instituții publice, pentru ca cei din urmă să ia decizii favorabile SC Apa Nova SA București și grupului de firme din acționariatul companiei.

Dosarul este important prin efectele sale concrete – mărirea nejustificată a tarifelor, dar și prin afectarea parteneriatului româno-fracez, susțin anchetatorii: “În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București“, se arată în referatul DNA.

Impactul economic al corupției din cazul Apa Nova, explicat de DNA

„Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.

Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012”, explică un comunicat al procurorilor anticorupție.

Acţionarii Apa Nova Bucureşti:

  • Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux (73,69%)
  • Municipiul Bucureşti (16,31%)
  • Asociaţia salariaților (ESOP), cu 10%

În 2000, când s-a semnat contractul de concesiune, un metru cub de apă costa 0,39 lei, iar acum tariful este de 5,75 lei la apa potabilă, iar la canalizare prețul este de 1,28 lei pentru fiecare metru cub de apă utilizată.

Cifrele Apa Nova:

  • Rețeaua – 2.500 de km de conducte
  • Capitala consumă anual 75 de milioane de metri cubi
  • Cifra de afaceri în 2014 – 748,6 milioane de lei
  • Profitul net în 2014 – 140,8 milioane de lei
  • Investiții realizate din 2000 – 401,2 milioane de euro
  • Profit total după 2000 – 1,1 miliarde de lei
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: