vineri

19 aprilie, 2024

12 aprilie, 2019

Serviciul în limba română al agenției de presă MTI, hirado.hu, scrie că Tribunalul Budapesta nu a putut dezbate vineri cererea de extrădare în România a fostului senator UDMR Gergely Olosz (foto), din cauza documentaţiei incomplete de la dosar.

Instanța a menţinut controlul judiciar temporar, valabil în următoarele trei luni, pentru Gergely Olosz, decizia de vineri a instanţei nefiind definitivă. Încheierea va fi atacată cu recurs, au anunţat avocaţii lui Olosz, urmând ca o decizie definitivă cu privire la măsura coercitivă să fie luată de către Curtea de Apel Budapesta.

Autorităţile maghiare l-au arestat la mijlocul lunii martie pe Olosz, care fusese condamnat în România definitiv anul trecut şi fusese dat în urmărire internaţională la începutul lui 2019. Gergely Olosz a fost reţinut pe 13 martie şi se află din 14 martie sub supraveghere judiciară penală temporară, iar mişcările sale sunt urmărite prin intermediul unor instrumente tehnice.


În sensul încheierii de vineri instanţa din Budapesta atrage atenţia, prin intermediul ministerului ungar al justiţiei, autorităţilor din domeniul justiţiei din România să trimită motivarea sentinţei privative de libertate pronunţate pe numele fostului senator în data de 20 decembrie 2018.

Judecătorul de şedinţă a menţionat în motivarea încheierii că în acest caz instanţa nu are la dispoziţie “un document foarte important”, sentinţa definitivă, pronunţată în a doua instanţă. Instanţa din România a transmis doar un fragment al sentinţei, fără informaţii cu privire la proces, iar judecătorilor din Ungaria nu le-a fost pusă la dispoziţie nici motivarea completă a sentinţei definitive. Din cauza acestor lipsuri tribunalul nu poate lua o decizie cu privire la extrădare, a arătat judecătorul.

Tribunalul Budapesta solicită autorităţilor române să rectifice lipsa documentelor menţionate mai sus, până pe 20 mai, în interesul luării unei decizii cu privire la problema de fond.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 2010 pe vremea când era parlamentar, Olosz a primit bani de la patru antreprenori, pentru ca firmele acestora să primească contracte avantajoase, politicianul folosindu-se de faptul că ocupase în trecut funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Procurorii au stabilit că Gergely Olosz a obţinut în total foloase materiale necuvenite în valoare de jumătate de milion de euro, care i-au parvenit în diferite forme.


Gergely Olosz a fost ales în 2012 în Parlamentul României, de pe listele UDMR, renunţând la mandat în 2013, după începerea anchetei penale care îl viza. Fostul senator UDMR, condamnat pe 20 decembrie la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, a fost dat în urmărire internațională.

În 2011 acesta a candidat şi la funcţia de preşedinte al UDMR, însă a pierdut în faţa actualului lider Hunor Kelemen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: