joi

25 aprilie, 2024

20 decembrie, 2013

Mihail Hodorkovski, fostul patron al odinioară înfloritorului grup petrolier Iukos, unul dintre oligarhii şi miliardarii cei mai influenţi din Rusia, devenit cel mai cunoscut deţinut din ţară după ce l-a înfruntat pe Vladimir Putin, a fost eliberat vineri, 20 decembrie, după zece ani de detenţie, potrivit MEDIAFAX.)

Kremlinul a anunţat vineri într-un comunicat că preşedintele rus l-a graţiat, iar agenţia Interfax scria că a fost eliberat deja din închisoare.

Preşedintele rus a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Mihail Hodorkovski, eliberabil în august 2014, i-a adresat o cerere de graţiere din motive umanitare, mama acestuia fiind bolnavă. Mihail Hodorkovski a cerut graţierea lui Vladimir Putin sub presiunea serviciilor secrete, scria cotidianul Kommersant în ediţia de vineri.


Fostul magnat refuzase totuşi, până în prezent, să scrie o cerere de graţiere şi să îşi recunoască, astfel, vina.

Considerat pentru o perioadă cel mai bogat şi totodată cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat în 2005 la opt ani de detenţie pentru „escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani după un al doilea proces, în 2010, pentru „furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Unii activişti în domeniul drepturilor omului şi numeroşi observatori străini consideră că Mihail Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de către Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Tânăr comunist şi ministru


Însă, în opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. „Locul unui hoţ este la închisoare”, a repetat în multe rânduri preşedintele rus, subliniind că „crimele” comise au fost „dovedite”.

Vladimir Putin l-a acuzat, de asemenea, că are mâinile pătate de sânge, comparându-l totodată cu mafiotul Al Capone şi cu verosul escroc american Bernard Madoff.

Cariera acestui bărbat, care poartă ochelari şi părul tuns foarte scurt, rezumă destinul oligarhilor ruşi din anii ’90. Aceşti noi capitalişti au apărut în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn şi au pus mâna pe sectoare întregi ale economiei, prin privatizări foarte controversate.

Provenind dintr-o familie modestă de ingineri, Mihail Hodorkovski a studiat chimia şi economia, după care s-a lansat în afaceri. În perioada sovietică, a fost membru al Tineretului Comunist (Komsomol) şi şi-a creat legături în cadrul instanţelor partidului unic.

Înainte de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el a fondat, la vârsta de 26 de ani, Banca Menatep, care i-a permis să preia controlul, în condiţii netransparente, asupra companiei Iukos. În plus, a ocupat, pentru o scurtă perioadă de timp, postul de ministru al Energiei, în 1993.

La începutul anilor 2000, Mihail Hodorkovski a schimbat strategia şi a devenit cel mai important oligarh din Rusia care a optat pentru un management de tip occidental, devenind un model pentru investitori.

Atunci a Iuat în calcul un parteneriat între Iukos şi gigantul american ExxonMobil, a ajutat din punct de vedere financiar opoziţia rusă şi a injectat milioane de dolari în programe de susţinere a societăţii civile.

– „Nu vreau să mor în închisoare”

Impulsionat de boomul de pe piaţa petrolieră, Iukos a devenit numărul unu la nivelul sectorului în Rusia, iar Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din ţară, cu o avere estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

La începutul lui 2003, o întâlnire la Kremlin între aproximativ 20 de oligarhi şi preşedintele Putin s-a transformat într-o adevărată furtună.

Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnaţii la această reuniune care nu purta cravată, a îndeamnat la acţiune împotriva corupţiei la vârful statului şi a dat ca exemplu apropiaţi ai lui Vladimir Putin.

Acesta din urmă i-a replicat: „domnule Hodorkovski, sunteţi sigur că sunteţi în regulă cu fiscul?”. „Absolut”, i-a răspunde Hodorkovski. „Ei, bine, vom vedea”, a spus Vladimir Putin într-o tăcere glacială.

Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski a fost arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul său se oprise pentru o escală tehnică, a fost inculpat pentru escrocherie la scară mare şi evaziune fiscală.

După două procese şi peste zece ani petrecuţi în urma gratiilor, el urma să iasă din închisoare în august 2014, după ispăşirea pedepsei.

Presa rusă a evocat în ultimele luni posibilitatea unui al treilea proces, în urma difuzării de către televiziuni apropiate puterii a unor documentare care insinuau că fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea, în 1998, a primarului unui orăşel din Siberia de Vest.

În continuare sfidător, Mihail Hodorkovski a declarat, înainte să fie condamnat a doua oară, „nu vreau să mor în închisoare, însă convingerile mele merită să îmi risc viaţa”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: