miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 aprilie, 2016

Constantin Niță - ministru delegat pentru Energie
Constantin Niță – ministru delegat pentru Energie

Constantin Niță, deputat PSD, a fost pus luni sub control judiciar pe cauțiune, pentru că ar fi luat două mite, una în valoare de 30.000 de euro și alta de 303.118 lei. Sumele ar fi fost primite de la un om de afaceri căruia ministrul Energiei i-ar fi promis să-i aranjeze obținerea unui contract cu o primărie reședință de județ.

Deputatul trebuie să depună o cauțiune de 150.000 de lei, altfel procurorii anticorupție va cere Camereu Deputaților avizarea arestării preventive.

Suma ce ar fi fost pretinsă de Constantin Niță, în 2013, când era ministru al Energiei, a fost de 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei).


Din acest total, deputatul a încasat doar două tranșe –  de 30.000 de euro și de 303.118 lei – bani care „ar fi ajuns la în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid”, potrivit DNA.
Faptele, prezentate de DNA:

„În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui NIȚĂ CONSTANTIN.

În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.


De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:

  • a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
  • b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței;
  • c) să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
  • c1) să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță
  • d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
  • e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
  • f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: