luni

22 aprilie, 2024

18 martie, 2019

Fostul deputat PSD Cristian Rizea (foto) a fost condamnat luni, definitiv, la patru ani și opt luni de închisoare cu executare. El va fi dat în urmărire națională și apoi inetrnațională, întrucât nu se află în România.

La ultimul termen, avocatul său a spus că Rizea s-ar afla în SUA, la rude, întrucât are probleme cu banii.

Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.


Faptele pentru care a fost acuzat de procurorii anticorupție:

  • În perioada septembrie – decembrie 2009, Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.
  • În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.
  • Ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Cristian Borcea – șapte ani și jumătate de închisoare după contopirea pedepselor

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, luni, că fostul finanţator al clubului Dinamo, Cristian Borcea, are de executat o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare, după ce au fost contopite pedepsele primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi dosarul transferurilor din fotbal. Sentința nu este definitivă.

Potrivit explicațiilor oferite de un avocat publicației G4Media, Borcea s-ar putea elibera după o jumătate de an, dacă sentința de luni rămâne definitivă:

„Are vocaţie la liberarea condiţionată. A executat deja în primul dosar 4 ani şi 4 luni, a câştigat reducerea pedepsei cu aproape un an prin munca prestată şi a câştigat, de asemenea, 6 luni scăzute din pedeapsă pe baza recursului compensatoriu pentru că a fost închis în condiţii improprii. Prin urmare, se consideră că a executat două treimi din pedeapsă şi poate cere comisiei din penitenciar liberarea condiţionată”, a explicat avocatul.


Fostul finanțator al Dinamo are o condamnare de 6 ani și 4 luni de închisoare în dosarul transferurilor din fotbal și o alta de 5 ani în cazul retrocedărilor ilegale de plaje.

Curtea de Apel Bucureşti a admis luni o cerere depusă de Cristian Borcea şi a stabilit că faptele din cele două dosare sunt concurente, scrie Agerpres. Pedepsele au fost contopite şi a fost adăugat un spor, el având de executat în final 7 ani şi 6 luni închisoare. Din această pedeapsă se vor scădea cei 4 ani şi 4 luni, pe care Borcea i-a executat în dosarul transferurilor din fotbal.

Instanţa a mai stabilit că lui Borcea i se vor interzice exercitarea mai multor drepturi, printre care şi cea de asociat, acţionar sau de reprezentant al unui club de fotbal, pe o durată de 2 ani, după ce iese din închisoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: